Druga godišnjica HDLU Zagreb i njezino obilježavanje uz samostalnu izložbu Ivane Kolić

Dana 12. lipnja 2017., navršiti će se dvije godine od trenutka registracije Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb pri Gradskom uredu za opću upravu u Zagrebu, a povodom toga u našoj udruzi pripremamo i malu proslavu za sve naše članove i prijatelje, te vas pozivamo da nam se pridružite na izložbi slika Ivane Kolić i obilježavanju druge godišnjice HDLU Zagreb, koje će se održati u petak, 16. 6. 2017. u 20 sati, u prostoru InArt Galerije SOL (Trnsko 34a, Zagreb).

Sa godišnje skupštine HDLU Zagreb 2017.

Naši članovi kojih danas ima 87, jako su se trudili u ove dvije godine da naša udruga pokaže što sve može i zna, i danas je naš HDLU Zagreb sa još 9 ravnopravnih društava likovnih umjetnika u Hrvatskoj uvršten na Popis umjetničkih strukovnih udruga Ministarstva kulture RH, pod rednim brojem 22. Mi u HDLU Zagreb općenito smatramo da je posve u redu da od nekadašnjih tzv. ‘krovnih’ udruga, odvajanjem i osamostaljivanjem nastaju manje gradske udruge, koje će povezivati umjetnike na lokalnim razinama, što je i svojevrstan pokazatelj demokracije u društvu: da se potiče nastanak novih udruga i da se time poveća mogućnost izbora likovnim umjetnicima, koji se žele u njima aktivirati.

Stjepan Perković, Kristina Šubašić i Krešimira Gojanović

Kroz ovu zadnju godinu, i dalje smo neprofitno promovirali zagrebačke i hrvatske likovne umjetnike na našem portalu Zagrebački likovni umjetnici, izrađivali smo njihove virtualne galerije, predstavljali umjetnike na virtualnim izložbama, najavljivali umjetnicima izložbe, objavljivali fotoreportaže naših članova, kao i autorske tekstove različitih umjetnika i kustosa koji su željeli surađivati sa nama, i sve to smo naravno radili besplatno, jer u HDLU Zagreb smatramo da su likovni umjetnici danas ionako preopterećeni financijskim nametima sa raznih strana, i zbog toga im strukovne udruge nipošto ne bi trebale nametati nove troškove, nego baš suprotno, moraju tražiti i pronalaziti načine da pomognu likovnim umjetnicima da opstanu na tržištu i budu pravedno plaćeni za svoj rad u kulturi, u vezi čega tijekom 2017. pripremamo i veliku kulturnu kampanju – ”Plati likovnog umjetnika!”

Sa kreativne radionice ”Zagrebačke bajke i legende”, 2017.

”Solidarnost” je i dalje čarobna riječ u HDLU Zagreb: pokrenuli smo besplatno Online savjetovalište za likovne umjetnike, isprva samo za naše članove, no onda su nam se počeli javljati i članovi iz drugih strukovnih udruga koji imaju različite profesionalne probleme i nisu mogli dobiti adekvatne savjete u svojim udrugama, pa su dolazili u naše Savjetovalište. Do sada nikog nismo odbili kad je dolazio u našu udrugu po strukovni savjet i nikome ništa nismo naplatili, sa čime namjeravamo nastaviti i ubuduće, potičući likovne umjetnike da jedni drugima pomažu i da razvijaju našoj struci neophodnu svijest o profesionalnoj solidarnosti, jer samo tako će naša struka opstati u ovome društvu.

Zagrebački likovni salon 2016 u EU domu Zagreb

Razvili smo i kvalitetnu suradnju sa Europskim domom Zagreb i gospođom Renatom Bačić, te smo u oktobru 2016. u EU domu Zagreb organizirali izuzetno uspješan i jako posjećen Zagrebački likovni salon 2016, na kojem su izlagali slijedeći umjetnici i naši članovi: Petar Hranuelli, Višnja Peter, Stjepan Perković, Krešimira Gojanović, Andro Banovac, Andreja Dujnić, Jela Šare, Hrid Matić, Kristina Kinkela, Nada Martinjak, Luka Koščak, Vlasta Pastuović Aleksić, Zlatko Lula Isaković, Goran Žigolić, Jelena Martinović, Miljenko Beler, Anđelko Brkić, Boris Pecigoš, Mladen Žunjić, Jasna Dapas, Ivana Kolić, Damjan Kovač, Rada Marković, Snježana Mekić Delić, Stjepan Šimić Pepi, Dražen Pavlović i Marija Kruljac. (Virtualna izložba izloženih radova na linku)

Jasna Dapas

Bilo je i tužnih događaja: u novembru 2016. napustila nas je nakon kraće bolesti naša članica i draga prijateljica Jasna Dapas, koja je od samih početaka naše udruge podržavala njezin razvoj i zato će nam u udruzi jako nedostajati.

U siječnju 2017. održali smo i Redovnu godišnju skupštinu HDLU Zagreb, na kojoj smo nakon ostavke dosadašnje dopredsjednice Vlaste Pastuović Aleksić, izabrali novog dopredsjednika Roberta Štimeca i novu tajnicu udruge Ivanu Kolić. Vlasta Pastuović Aleksić otvorila je 2016. svoj umjetnički obrt kojemu je jako posvećena, te smo joj se zahvalili na dosadašnjem trudu i pomoći u razvijanju aktivnosti naše udruge.

Također smo na spomenutuj skupštini dodjelili i priznanja članovima HDLU Zagreb za 2016. godinu za razvoj hrvatske likovne, vizualne i medijske kulture, te su priznanja dobili kolege Petar Hranuelli, Alfred Freddy Krupa, Boris Pecigoš i Sonja Švec Španjol.

Sa otvorenja izložbe članova HDLU Zagreb u Fotogaleriji Dubrava

Umjetničke koncepcije naših izložbi idu i ka tome da se u toku godine trudimo predstaviti rad što većeg broja naših članova, zato se u velikoj mjeri fokusiramo na organiziranje skupnih izložbi u različitim gradskim prostorima koji su otvoreni za suradnju sa našom udrugom, pa smo tako razvili lijepu suradnju sa Fotogalerijom Dubrava, gdje smo u veljači 2017. organizirali i otvorili izložbu fotografija naših članova, pod nazivom ”Mitska dimenzija grada i urbane legende”, a na kojoj su svoje fotografije izložili Vlasta Pastuović Aleksić, Andro Banovac, Sabina Blažić, Dalibor Brlek Slavenski, Tihomir Cirkvenčić, Krešimira Gojanović, Ivana Kolić, Alfred Freddy Krupa, Damir Matijević, Ivana Režek, Sonja Šimatić i Robert Štimec. I ta izložba bila je izuzetno dobro posjećena, fotoreportažu sa otvorenja možete vidjeti na linku.

Otvorenje izložbe Tihomira Cirkvenčića u EU domu Zagreb

2017. počeli smo organizirati i samostalne izložbe našim članovima, pa smo tako u veljači 2017. u Europskom domu Zagreb organizirali izložbu našem članu Stjepanu Perkoviću, pod nazivom ”Vizije unutarnjeg vrta”, a koja je također bila dobro posjećena – fotoreportaža sa otvorenja na linku.

U ožujku 2017. u Europskom domu Zagreb organizirali smo samostalnu izložbu i našem članu Tihomiru Cirkvenčiću, pod nazivom ”Europski gradovi: Zagreb, Beč, Budimpešta”. I tu izložbu posjetio je veliki broj naših prijatelja i zagrebačke publike, koja je uživala u jednoj klasičnoj, tradicionalnoj slikarskoj izložbi i majstorski izvedenim radovima Tihomira Cirkvenčića u tehnici akvarela – fotoreportaža sa otvorenja na linku.

Uspješne samostalne izložbe u vlastitoj organizaciji u Europskom domu Zagreb imale su još dvije naše članice u prvoj polovici 2017. godine: Višnja Peter u siječnju 2017. i Branka Kopeti u lipnju 2017.

Danko Merin i Dražen Pavlović

U siječnju 2017. imali smo i natječaj za prijem novih članova, te između ostalih primili u članstvo kolegu Danka Merina, koji je odmah počeo organizirati sjajne izložbe naših članova u Galeriji Kraluš – POU Zelina, pa je tako do sad već organizirao samostalne izložbe Dražena Pavlovića i Denisa Kaplana. Ove godine općenito smo počeli poticati naše članove da se i sami više angažiraju na organizaciji različitih samostalnih i skupnih izložbi, kako bi na taj način stekli neophodna iskustva u svojoj struci, vezana uz likovni marketing – organizaciju i promociju likovnih izložbi, a udruga HDLU Zagreb pri tom svakom članu po potrebi pruža savjetodavnu i organizacijsku pomoć.

Tihomir Cirkvenčić

Kvalitetnu suradnju uspostavili smo i sa likovnom udrugom InArt, u čijem prostoru u Trnskom smo subotom počeli održavati različite kreativne i strukovne radionice ( link 1 i link 2), namjenjene našim članovima, a kreativnu radionicu akvarela za članove HDLU Zagreb u prirodi, održao je i naš kolega Tihomir Cirkvenčić.

U pripremi su i nove strukovne radionice ”Vizualne komunikacije i kulturni marketing za profesionalne umjetnike 2017”, koje će također biti namjenjene našim članovima i naravno besplatne, jer HDLU Zagreb želi poticati kvalitetnu i cjeloživotnu edukaciju umjetnika, pri čemu naše članove ove godine potičemo da i sami smišljaju i kreiraju svoje autorske radionice, te podjele svoja znanja sa kolegama.

Boris Pecigoš

U svibnju 2017. naš član Boris Pecigoš na visokoškolskoj ustanovi za slikarstvo Arthouse – College of Visual Arts u Ljubljani, završio je diplomski studij i stekao akademski naziv magistra likovnih umjetnosti, te je obranio magistarski rad pod nazivom Land art – Projekt “Land art staza Stražica – Sapaćica”. Opsežnu studiju njegovog trogodišnjeg projekta, te svih radova land arta i rock arta na Land art stazi na Učki možete slobodno preuzeti ovdje.

Jako smo ponosni na Borisa, kao i na ostale naše članove koji se cjeloživotno obrazuju i usavršavaju, poput naše članice Sonje Šimatić, koja je također ovog proljeća završila diplomski studij na ALU u Zagrebu.

Robert Štimec

U lipnju 2017., uz Ministarstvo zdravstva, Hrvatsko dermatovenerološko društvo, Gradski ured za zdravstvo i Koaliciju udruga u zdravstvu, podržali smo Obilježavanje tjedna svijesti o bolesti Hidradenitis suppurativa, gdje smo u suradnji sa HS pacijentima pokušali na inovativan način stvoriti umjetničko djelo koje obilježava ovu bolest, sa ciljem javnog prikaza Hidradenitis suppurative. Fotoreportaža na linku.

Bilo je tu još zanimljivih događanja i izložbi na kojima su sudjelovali naši članovi, a što ste sve tokom godine mogli pratiti na našim portalima HDLU Zagreb i Zagrebački likovni umjetnici, na kojima ćemo vas nastaviti i dalje informirati o svim događanjima u našoj udruzi i aktivnostima naših članova.

Mladen Žunjić i Mate Turić

Što se tiče komunikacije sa institucijama, ovog proljeća održali smo vrlo konstruktivan sastanak sa pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivicom Lovrićem i njegovim djelatnicima, kojima smo predstavili sve dosege naše udruge u samo dvije godine postojanja. Djelatnici Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport pokazali su veliku susretljivost i ljubazan pristup prema našoj udruzi, i s te strane smo mi u HDLU Zagreb jako zadovoljni: da nas naš grad Zagreb počinje percipirati kao bitnu i kvalitetnu zagrebačku strukovnu udrugu, te ćemo se sigurno nastaviti truditi i dalje da opravdamo njihovo povjerenje.

Također smo ove godine započeli i komunikaciju sa Ministarstvom državne imovine, jer HDLU Zagreb smatra da bismo i mi trebali dobiti dio prostora u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, što izaziva i neke negodujuće reakcije kod djela uprave HDLU-a i njihovog sadašnjeg predsjednika, ali mi iz HDLU Zagreb smatramo da se na legalan i zakonit način sve može tražiti, idemo naprijed sa svojim zahtjevima čiste savjesti i obraza, pa će vrijeme pokazati koliko ćemo biti uspješni u tome.

Jasminka Bukvić, Rada Marković i Vlasta Pastuović Aleksić u EU domu Zagreb

Jedno je sigurno: gradu Zagrebu je baš trebala ovakva jedna moderna i kreativna udruga kao naš HDLU Zagreb i nećemo po tom pitanju glumiti nikakvu lažnu skromnost – ponosni smo na sve što smo postigli u ove dvije godine, donosimo jedan novi vjetar na hrvatsku likovnu scenu, potičemo solidarnost i suradnju među hrvatskim likovnim umjetnicima, također i slobodnu, razigranu kreativnost – nikad ne znamo šta donosi sutra, još uvijek u ovom trenutku dok se piše ovaj članak, nemamo stalnog prostora i financije na računu udruge vrlo su nam skromne, no zato u udruzi imamo neke kvalitete poput sjajne zabavne atmosfere, razvijene strukovne povezanosti i kolegijalnosti, i za razliku od nekih drugih strukovnih udruga, posve smo transparentni – svi naši članovi sve znaju o svemu, nema tajni među nama, a važna je i ravnopravnost u udruzi, koju njegujemo na način da je svaki član bitan i vrijedan, te pozvan da svojim angažmanom i znanjem doprinese razvoju svoje udruge.

Krešimira Gojanović

Uzbudljivo je graditi nešto novo od samog početka, sa svojim vlastitim snagama kretati od nule prema nekim novim vrijednostima, u tome ćemo ustrajati sa istim ovim žarom kao i do sada, i zbog toga – sretna nam druga godišnjica naše udruge HDLU Zagreb!!

Također se vidimo u petak, 16. 6. 2017. u 20 sati, u prostoru InArt Galerije SOL (Trnsko 34a, Zagreb), na izložbi slika Ivane Kolić i obilježavanju druge godišnjice HDLU Zagreb – dobro došli su nam svi prijatelji i oni koji podržavaju našu udrugu!

 

Predsjednica HDLU Zagreb, Krešimira Gojanović
DopredsjedniK HDLU Zagreb, Robert Štimec
i Tajnica HDLU Zagreb, Ivana Kolić
Strukovni savjet HDLU Zagreb
Članovi HDLU Zagreb