Dopis pučke pravobraniteljice u vezi umjetničkih potpora

web stranica Ureda pučke pravobraniteljice: https://www.ombudsman.hr/hr/
web stranica Ureda pučke pravobraniteljice: http://www.ombudsman.hr/hr/

Predstavnici HDLU Zagreb u više navrata obratili su se proteklih mjeseci Uredu pučke pravobraniteljice u vezi umjetničkih potpora za samostalne umjetnike iz udruge HZSU, kao i umjetnike iz ostalih strukovnih umjetničkih udruga, koje je dodjeljivalo Ministarstvo kulture RH. Istaknuli smo problem da mnogi umjetnici, i specijalno oni samostalni, svoju potporu nisu dobili zbog premalene zarade u 2019. godini, što smo u našoj udruzi smatrali vrlo diskriminatornim, pa i socijalno neosjetljivim, jer bi logično bilo da država pomogne upravo onim umjetnicima, koji zbog različitih problema na neuređenom hrvatskom tržištu ne mogu naplatiti svoj rad.

Uz Ureda pučke pravobraniteljice poslan nam je dopis koji je taj Ured uputio Ministarstvu kulture RH vezano uz naše prigovore, a može se vidjeti ovdje.

HDLU Zagreb se zahvaljuje Uredu pučke pravobraniteljice na dobronamjernom i temeljitom postupanju i razumijevanju problema umjetnika u Hrvatskoj. Mnogim umjetnicima je postupanje Ureda pučke pravobraniteljice u konačnici pomoglo, jer je u drugom i trećem krugu dodjeljenih umjetničkih potpora, svoju potporu ipak dobilo više kolega, koji je nisu dobili prvi put. Također se nadamo da će i Ministarstvo kulture RH uvažiti mišljenje Ureda pučke pravobraniteljice i da u budućnosti na nekim drugim natječajima budu uzeti u obzir pravedniji kriteriji, koji nijednog umjetnika neće diskriminirati temeljem nekih tržišnih problema, za koje umjetnici uopće nisu krivi.