Natječaj za 6. Zagrebački ljetni likovni salon sa temom ”Hrvatska književnost u djelima likovnih umjetnika”

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb šestu godinu zaredom organizira ”Zagrebački ljetni likovni salon”, koji će se održati u srpnju 2022. u Galeriji Kontrast (Kulturni centar, Dubrava 51a, Zagreb), pod nazivom ”6. Zagrebački ljetni likovni salon 2022 – Hrvatska književnost u djelima likovnih umjetnika”. Osim ‘realne’ izložbe u galeriji Kontrast, na 6. Zagrebačkom ljetnom likovnom salonu imati ćemo i veliku prateću virtualnu izložbu na portalu Zagrebački likovni umjetnici, a na kojoj ćemo, uz autore koji izlažu u Galeriji Kontrast, predstaviti i radove svih ostalih umjetnika čiji rad odgovara konceptu salona, a koji zbog prostornih ograničenja nisu stali na ‘realnu’ izložbu u galeriji Kontrast.

I ove godine osim članova HDLU Zagreb, na izložbu pozivamo umjetnike iz drugih umjetničkih udruga u Zagrebu i zagrebačkoj županiji, a također i umjetnike koji nisu članovi strukovnih udruga, ali njihova djela odgovaraju konceptu izložbe. Umjetnici iz Zagreba i zagrebačke županije imati će prednost na ‘realnoj’ izložbi, a na prateću virtualnu izložbu mogu se javiti umjetnici iz svih dijelova Hrvatske.

Kroz temu 6. Zagrebačkog ljetnog likovnog salona ”Hrvatska književnost u djelima likovnih umjetnika” želimo razvijati književno-likovne suradnje, te potaknuti umjetnike i kulturnu publiku da čitaju djela hrvatskih književnika, a koja će likovni umjetnici interpretirati u svom likovnom radu. Pozivamo tako likovne umjetnike da nam se javite na natječaj sa vašim likovnim djelima koja su inspirirana hrvatskim književnicima/icama i hrvatskom književnošću – romanima, novelama, dramama, pričama za djecu i odrasle svih žanrova, iz bilo kojeg razdoblja, a u obzir dolaze i poetska djela.

Dozvoljeni su svi pristupi i likovne tehnike na slikama, crtežima i umjetničkim fotografijama, koje bi trebale biti opremljene da se mogu postaviti u galerijskom prostoru na visilicama, sa ograničenjem da širina slika ne bi trebala biti veća od 80 cm, zbog postava radova na izložbenim panoima u Galeriji Kontrast.

Na mail udruge hdlu.zagreb@outlook.com treba poslati fotografije do tri rada u jpg. formatu i većoj rezoluciji (300 dpi) u attachmentu maila, uz ops radova: naziv rada, tehniku, dimenzije i godinu nastanka rada, te kratko pojašnjenje na koje književno djelo iz hrvatske književnosti se rad odnosi. Također je potrebno poslati kratku strukovnu biografiju (do pet rečenica) sa opisom dosadašnjeg umjetničkog obrazovanja i/ili djelovanja autora. Zadnji rok za podnošenje prijedloga je 15. svibanj 2022. 

Po završetku natječaja, u roku od desetak dana, svi autori dobiti će obavijest na svoju e-mail adresu o tome tko je odabran za izlaganje na ‘realnoj’ izložbi u galeriji Kontrast i za sudjelovanje na pratećoj virtualnoj izložbi. Pristupom na ovaj natječaj, dajete dozvolu udruzi HDLU Zagreb, ukoliko vaši radovi budu odabrani za izložbu, da se mogu slobodno predstavljati, uz navođenje imena rada i autora, u promotivnim materijalima izložbe, u medijima i na društvenim mrežama.

Na izložbi nema kotizacije i svi autori dobiti će svoje besplatne primjerke kataloga na postavljanju, odnosno otvorenju izložbe, početkom srpnja 2022. godine u Galeriji Kontrast, te će mailom dobiti link i na prateću virtualnu izložbu.

Po završetku izložbe, slike se trebaju osobno preuzeti prilikom skidanja izložbe, HDLU Zagreb ne snosi obavezu slanja radova poštom. U vezi svih dodatnih informacija, možete se obratiti na mail udruge.