Knjiga Alfreda F. Krupe: ”Tekstovi / Texts (1994. – 2017.)”

Zbirka ogleda i eseja Alfreda F. Krupe Tekstovi / Texts (1994. – 2017.)” prvo je djelo u Hrvatskoj, nakon točno 50 godina, u kojem jedan slikar na istodobno stručan i svima razumljiv način, svjedoči o svojim slikarskim iskustvima u medijima akvarela i tuša. Prethodno takvo djelo, ”Pristup likovnom djelu“ Matka Peića iz 1968., koje zahvaća sve grane klasičnog slikarstva i kiparstva, doživjelo je petnaestak izdanja, te i danas predstavlja nezaobilazan priručnik za sve koji žele osnovnu informaciju o pojedinim slikarskim i kiparskim tehnikama i materijalima. Knjiga Alfreda F. Krupe ”Tekstovi / Texts (1994. – 2017.)” u tom je smislu manje pretenciozna, jer se izabrani tekstovi odnose samo na autorova iskustva u ”vodenim“ slikarskim tehnikama, ali je – u tematski izabranom području – mnogo detaljnija i stoga korisna, kako slikarima koji se počinju ozbiljnije baviti navedenim tehnikama, tako i najširoj javnosti, kojoj omogućuje rijedak uvid u način na koji sam umjetnik, t.j. slikar stvara i doživljava vlastito djelo.

Krupini autentični diskursi živi su i elokventni, te stoga na konstruktivan način skidaju koprene mistifikacija, koje i danas često prate promišljanja o nastanku likovnoga djela, te je možda upravo to glavna vrijednost ove zbirke, koja će vrlo vjerojatno – jer su svi tekstovi otisnuti i na hrvatskom i na engleskom – kao i autorova monografija iz 2014., doživjeti značajnu međunarodnu recepciju“- ovim riječima se povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Ante Vranković osvrnuo na najnoviju knjigu akademskog slikara Alfreda F. Krupe pod nazivom ”Tekstovi (1994. – 2017.), koja je objavljena početkom kolovoza 2018.

Radi se o odabiru umjetnikovih zabilješki, komentara i članaka pisanih u razdoblju od 1994. do 2017. godine, a u vezi praktičnih aspekata i primjene vodenih slikarskih i crtačkih tehnika, te njihove dublje i originalne interpretacije s pozicije europskog akademski školovanog umjetnika (New Ink Art slikarski pokret), a kroz prizmu najnovijih znanstvenih teorija s područja teoretske fizike. Svi uključeni materijali već su objavljeni u tiskanom obliku ili na online portalima i magazinima, te/ili korišteni u nastavnom procesu (Crtanje i slikanje, Teorija oblikovanja), kao i zasebnim predavanjima (Izrazi u slikarskim materijalima) i prethodno su dobili svoju potvrdu stručne i druge javnosti.

Svi tekstovi sadrže i hrvatski izvornik, te ilustracije – umjetničke radove autora ove knjige (fotografija Danko Fajt, Matea Štedul i drugi: A. Fakić, Z. Gerber, I. Milek, I. Kolić, A. Kirsch, A. F. Krupa), namijenjene širokom čitateljstvu, od početnika, studenata do istrazivača finijih aspekata umjetničke misli (Teorija umjetnosti).

”Tekstovi” imaju 86 stranica i 54 ilustracije/fotografije. Fotografija D. Fajta na naslovnici knjige nalazi se u zbirci Njemačke fototeke (Deutsche Fotothek) u Dresdenu. Knjiga je objavljena u mekom uvezu (ISBN: 9780464989158) i s tvrdim uvezom s omotom (ISBN: 9780464978299) i preporučeni je naslov Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.

Ova najnovija knjiga Alfreda F. Krupa koja je po svojoj formi istovremeno i akademska knjiga/udžbenik, praktični priručnik i monografija tijekom kolovoza našla se u svjetskoj tj. globalnoj distribuciji. Tako je prihvaćena i nalazi se u ponudi većine velikih globalnih online knjižara, nacionalnih lanaca knjižara, sveučilišnih knjižara i tisuće neovisnih knjižara na 6 kontinenata, od Koreje, N. Zelanda, Australije, Švedske, Njemačke, Finske, Estonije, Singapura, Norveške, Nizozemske, Italije, Kanade do SAD-a, gdje je u ponudi u svim saveznim državama.

Među najpopularnijim naslovima na Booko.info za Novi Zeland, SAD, Kanadu, V. Britaniju, Finsku i Francusku (kolovoz 2018.)

Monografija ”Alfred Freddy Krupa” (ITG-Zagreb, 2014.) polučila je izniman uspjeh sa rasprodanom cjelokupnom inicijalnom nakladom i prisutna je u većini hrvatskih knjižnica, kao i u knjižnicama niza svjetskih muzeja i galerija. I danas je u ponudi hrvatskih online knjižara.

Za potpuni popis mjesta gdje se mogu nabaviti ”Tekstovi” i za sve druge informacije o knjizi: facebook.com/afkrupa

 
Texts (1994-2017)  – Tekstovi (1994-2017)

by Alfred Freddy Krupa, 2018 (contributors: Danko Fajt, Matea Štedul, Ivančica Benić)
86 pages / str., 54 photos / fotografije
bilingual edition / dvijezično izdanje: English – Croatian / Hrvatski
ISBN-13: 978-0-464-98915-8 / 9780464989158 (Paperback/Softcover)  (mekane korice)
ISBN-13: 978-0-464-97829-9 / 9780464978299 (Hardcover-Dust Jacket) (tvrde korice s omotom)