Strani medij pišu o Land art stazi umjetnika Borisa Pecigoša

Lonely Planet, jedan od najvećih svjetskih izdavača turističkih vodiča, na svojoj internetskoj platformi koja pruža online informacije o putovanjima i zanimljivim destinacijama, objavio je članak i galeriju o Land art stazi na Učki, projektu našeg umjetnika Borisa Pecigoša.

Lonely Planet reportažu započinje s konstatacijom “Hrvatsku povezujemo sa svjetlucavim morem i prekrasnim plažama, no potičemo ljubitelje prirode i umjetnosti da malo skrenu s utabanih staza, ne bi li otkrili ovu šarenu Land art stazu u Istri” (cijeli tekst pročitajte ovdje). No, Lonely Planet nije jedini strani medij koji je prepoznao posebnost ovog umjetničkog i ekološkog projekta. Članke o Pecigoševoj Land art stazi je objavio i londonski Calvert Journal na poveznici, pojavila se na TripAdvisoru na poveznici, a potpun online vodič po Land art stazi je objavljen i na Wikivoyageu, na poveznici. Land art staza na Učki je jedinstveni projekt u Hrvatskoj, ali i u svjetskim razmjerima.

Ona iz tog razloga ima izniman potencijal za promociju hrvatske umjetnosti i kulturnog turizma u inozemstvu. Upravo zato što se radi o spoju prirode i umjetnosti, Land art staza poziva izletnike i sve ljubitelje prirode da paralelno uživaju u umjetničkim radovima u prirodi, što je benefit ako se radi o osobama koje inače ne posjećuju galerije. S druge strane, urbane ljubitelje umjetnosti poziva da se zapute u prirodu i tako dožive jednu drugačiju stvarnost od one na koju su navikli.

Iako su i neki domaći mediji popratili otvaranje Land art staze 2016. godine te su objavljivali tiskane, online ili televizijske reportaže, prati nas dojam da hrvatska kulturna javnost i mediji, a pogotovo turističke zajednice još nisu dovoljno prepoznale važnost Land art staze za promociju Hrvatske u zemlji i svijetu. Autor staze bi želio da se ovaj projekt nastavi uz podršku domaćih institucija poput Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, Primorsko-goranske županije, lokalnih turističkih zajednica i samog Parka prirode Učka na čijem području se staza nalazi. Land art staza ima veliki potencijal da se proširi, da se urede dodatne staze i kreiraju nove land art instalacije. Postoji potreba da se uz svaku land art točku postavi tabla s opisom i značenjem te porukom koju djelo prenosi. Neke je radove potrebno povremeno obnavljati, kako bi se sačuvali od raspadanja i uništenja.

Autor u suradnji sa Parkom prirode Učka već radi na izdavanju tiskane verzije “Vodiča po Land art stazi na Učki”, za kojeg je dio sredstava osigurala i Primorsko-goranska županija, no sredstva su nedovoljna za dovršetak tog dijela projekta, pogotovo ako se Vodič želi prevesti na engleski jezik, što je izuzetno važno zbog brojnih stranih turista, koji tijekom ljetne sezone posjećuju Primorje, Istru i Učku.

Osim stručnog turističkog vođenja po stazi od strane djelatnika Parka prirode Učka ili turističkih vodiča, Land art staza ima veliki potencijal da se na njoj održavaju edukativne radionice za djecu i odrasle, s naglaskom na očuvanju prirode i na umjetnosti (npr. upoznavanje s ovim zanimljivim pravcem umjetnosti).

Radionice mogu biti osmišljene na način da potiču same polaznike da i oni kreiraju vlastiti land art ili da sudjeluju na nekom grupnom projektu. Potencijal Land art staze je velik u svakom smislu, ali još uvijek nedostaje dovoljno svjesnosti o njenoj važnosti za Hrvatsku u kulturnom i turističkom smislu. Nadamo se da će se to promijeniti i da će relevantne institucije podržati razvoj ovog projekta i njegovu promidžbu svojim formalnim i financisjkim sredstvima.

Detaljan online vodič po stazi, s uputama o dolasku, objašnjenjima land art točaka i fotografijama pogledajte (i besplatno preuzmite) na stranicam autora Land art staze Borisa Pecigoša, na poveznici.

Pogledajte i video priloge o Land art stazi Stražica – Sapaćica na Učki!