Samostalna izložba Luke Koščaka u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad

Luka Koščak, iz ciklusa ''Svemir'', akril na platnu
Luka Koščak, iz ciklusa ”Svemir”, akril na platnu

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad (Moslavačka 11, Ivanić-Grad), u četvrtak, 4. travnja 2024. u 19 sati otvara se samostalna izložba akademskog slikara Luke Koščaka, pod nazivom ”Svemir”. Izložba se može pogledati do 26. 4. 2024.


Iz predgovora Branke Hlevnjak, dipl. pov. umjetnosti:  Nebo fascinira. Kad ga se dugo promatra, nisi više siguran gledaš li u njegovu visinu ili u dubinu. Nebeske promjene od svjetla do tame, od gorućih oblaka do dalekih vrtloga supernovih zvijezda; miješaju se doslovni prizori s onim spoznajnim i onim izmaštanim. Zapravo sve te slike Luke Koščaka odrazi su njegovih unutrašnjih doživljaja kozmosa. Jer nebo ga zadivljuje i potiče da izrazi to svoje ushićenje beskrajem. Tako ga stvarne prirodne boje i one umiješane boje sa slikarske palete po osobnom izboru, nadahnjuju i vode u stvaranje kompozicija nebeskih prostora koji postaju sasvim konkretno slikarstvo. Slikarstvo materije i slikarstvo duha. Slikarstvo u kojem motiv uzmiče pred artizmom.

Odjednom (ili postupno) sve postaje slobodna forma, a boja slijedi tek ritam ruke i srca. Gledamo dubine i visine bliskih i dalekih galaksija, zemaljsku atmosferu, poznate i nepoznate planete. Negdje tamo u nekom sazviježđu, žive stvorenja koja su, možda  poput nas, tek neznatne mrljice u tom vječnom postojanju i nestajanju života. Luka Koščak vodi nas u svoj svijet tišine i mira, u nebeska obećanja, u vjeru. Sve je to, opet, samo zavodljiva boja i gesta, moć slike da utječe na naša osjetila. Zapravo one su transfer, prenosnice dubokih i jakih osjećaja umjetnika i njegove kreativne energije. Pritom, što je autor iskreniji i predaniji svom slikarskom radu, to je jača snaga doživljaja koja se gledanjem prenosi na nas, publiku.

I što reći na kraju, nego da nas je Luka Koščak ovom izložbom pozvao na uzbudljivo putovanje Svemirom. Pa, krenimo!


Luka Koščak, iz ciklusa ''Svemir'', akril na platnu
Luka Koščak, iz ciklusa ”Svemir”, akril na platnu

Luka Koščak rođen je 21. 1. 1989. u Zagrebu. U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu maturirao je na Odjelu kiparstva i stekao zvanje kiparski dizajner. Na Arthouse-College of Visual Arts u Ljubljani 2014. diplomirao je u klasi doc.mag.art Mladena Jernejca, s temom ”Apstraktna geometrija u hrvatskom slikarstvu”. Magistrirao je s temom ”Apstraktna geometrija i Svemir” pod mentorstvom doc.dr. Vesne Kamin Kajfeš i Matic Kosa, mag.lik.um. te stekao zvanje magistra likovnih umjetnosti. Godinu dana radio je u HNK Zagreb kao scenski slikar u programu stručnog osposobljavanja.

Izlagao je na dvije samostalne i osamnaest skupnih žiriranih izložbi. Od 2015. godine, član je HDLU Zagreb. Trenutno je stalno zaposlen u Gradskom dramskom kazalištu Gavella na radnom mjestu slikara.


Za sve one koji ne uspiju pogledati izložbu Luke Koščaka u Ivanić-Gradu, na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” možete pogledati njegovu virtualnu izložbu, na poveznici.