Samostalna izložba slika Anđelka Brkića u Koprivnici

Anđelko Brkić, ''Ljelje u gradu'', akril na platnu, 50 x 70 cm
Anđelko Brkić, ”Ljelje u gradu”, akril na platnu, 50 x 70 cm

U nedjelju, 26. studenoga 2017. u 18 sati, u Pastoralnom centru Alojzije Stepinac – Galerija Alojzija Stepinca (Selingerova 16, Koprivnica), otvara se samostalna izložba Anđelka Brkića, pod nazivom ”Običaji i tradicija”.

Anđelko Brkić rano djetinjstvo provodi na selu, a od 1969. živi u Koprivnici, gdje se školuje, radi i zasniva obitelj. Član je slikarske sekcije Podravka 72 i HDLU Zagreb. Prisutan je na mnogim humanitarnim, domaćim i nekoliko međunarodnih likovnih kolonija, a izlagao je i na brojnim skupnim domaćim, ali i međunarodnim žiriranim izložbama, te na više samostalnih izložbi. U slikarskom procesu vodi ga poštovanje prema prirodi, tradiciji i potrazi za posljednjim tragovima izvornosti, očuvanim u hrvatskoj folklornoj baštini. Slika u tehnici ulja i akrila na platnu.

O slikarstvu Anđelka Brkića piše prof. Pero Markić: Anđelko Brkić je jedan od rijetkih likovnih stvaralaca, koji je motiviran ljudskim likom u svim varijantama dinamike i osjećajnog produhovljenja. Po sadržajnoj tematici, opredijelio se za sakralne i profane prizore, a nadahnjuje ga klasični realizam, interpretiran oleatom na platnu sobnog formata. Svaki umjetnik raspolaže osjećajem koliko je važno ostaviti svoj doprinos u nacionalnoj kulturnoj baštini, tako se i Anđelko Brkić opredijelio za tradiciju i običaje svog naroda, s naglašenom narodnom nošnjom punom ornamentalnog kolorita, te radne atmosfere u enterijeru ili eksterijeru.

Sakralne su teme vezane uz vjersku ikonografiju, posebno uz Božansko djelo Isusa Krista; Božja Providnost oplemenjuje duševni svijet ovog umjetnika. Stvaralačko tkivo izloženih djela temelji se na klasičnim postulatima umjetničkog tretmana: centralnoj kompoziciji, iluziji slikarske dubine, strukturi i teksturi, prirodnom volumenu, te svjetlu i sjeni…..Crtež je jasan, a kolorit čist i prirodno usaglašen.

Anđelko Brkić, ''U mislima'', ulje na platnu, 50 x 40 cm
Anđelko Brkić, ”U mislima”, ulje na platnu, 50 x 40 cm

Posebno se ističe svjetlo i sjena, koje eksponatima daju umirujući ili dramatičan naboj; izvor osvjetljenja dolazi ”Karavađovski” odozgor i sa strane….Samo variranje boje na paleti nanosi se na platno kratkim potezima kista u smjeru forme ili se modelira u finoj tonskoj gradaciji. Svaka slika zrači trajnim optimizmom i estetskim doživljajem svega onoga što čini jedinstvo čuvstvenog osjećaja.

Mada su likovi i njihova zanimanja uzeti iz prošlog razdoblja, a vjerske teme kao svevremenska pobožnost, to ništa ne gubi na aktualnosti i likovnoj senzibilnosti, naprotiv ova djela mogu oplemeniti svaki prostor kao neprolazna vrijednost moralnog života pripadajućeg naroda. Uporan u stvaralačkom radu i dosljedan u svojim namjerama, Anđelko Brkić je aktivan u likovnim udrugama, redovito sudjeluje na skupnim izložbama te samostalnim, kao što je zadnja bila u Zagrebu, i sada u Koprivnici.

Slike ovog umjetnika prepoznatljive su po izražajnom rukopisu i klasičnoj ozbiljnosti, pa krase mnoge privatne zbirke i društvene prostore. Inače, Anđelko je u životnoj i stvaralačkoj vitalnosti, pa očekujemo i buduće plodonosno razdoblje, što mu iskreno želimo!

Perko Markić, prof. lik. umj.