Priopćenje za javnost: o problemima Meštrovićevog paviljona u Zagrebu

K. Gojanović: Ciklus ”Saturnova djeca” – ”Saturn jede svoga sina”, crtež tuš na papiru

Ovih dana neki članovi HDLU Zagreb, koji su istovremeno i članovi HDLU-a doživjeli su izvjestan pritisak od strane ravnateljice HDLU-a, gđe. Andabake, koja im je poslala pismo sa zahtjevom da se u roku od 30 dana moraju odlučiti u kojoj udruzi žele ostati, u HDLU ili u HDLU Zagreb! Kao razlog za ovakvo postupanje, gospođa Andabaka u svom pismu navodi ”nastojanje udruge HDLU Zagreb za oduzimanjem dijela prostora Doma hrvatskih likovnih umjetnika”, što zamjera članovima vlastite udruge, a koji su ujedno i članovi HDLU Zagreb, iako ti ljudi nikada nisu pokušali nijednim svojim činom ”oduzimati” prostor doma HDLU-a, niti gospođa Andabaka posjeduje ikakav pisani dokaz o tome.

Nadalje, mi iz uprave HDLU Zagreb smatramo da Meštrovićev paviljon u Zagrebu nipošto nije vlasništvo gospođe Andabake, pa ona nikoga ne bi smjela ni sankcionirati zbog pokušaja njegovog ”oduzimanja”, te nam je i dalje potpuno nejasno zašto brojni zagrebački likovni umjetnici imaju zabranjen pristup u Meštrovićev paviljon i zašto ta tema, kada god umjetnici o njoj slobodno progovore, izaziva toliko dramatičnih reakcija kod dijela uprave HDLU-a? Naime, mi smatramo i da bi Meštrovićev paviljon trebao pripasti svim hrvatskim likovnim umjetnicima, kao i svim strukovnim udrugama u koje se umjetnici učlanjuju, a koje su kroz vrijeme proizašle – odvajanjem i osamostaljivanjem – iz starog Društva umjetnosti, kao i bivšeg ULUH-a i današnjeg HDLU-a.

Danas ima 10 ravnopravnih gradskih i županijskih HDLU-ova u Hrvatskoj i svi bi oni podjednako trebali imati pravo na Meštrovićev paviljon kao Dom svih hrvatskih likovnih umjetnika i HDLU ne može imati monopol nad likovnom djelatnošću u Hrvatskoj, niti bi smio sankcionirati one umjetnike koji se žele udruživati u više različitih likovnih udruga, jer time HDLU narušava i pravo građana i hrvatskih umjetnika na slobodu udruživanja.

HDLU isto tako nije nikakva ”krovna” nad-udruga da može drugim udrugama određivati kako će se one ponašati, nego je obična udruga, ravnopravna sa svim drugim običnim udrugama, i ovih drugih 9 gradskih i županijskih HDLU-ova sa popisa Ministarstva kulture RH.

Također mi smatramo da bi udruge likovnih umjetnika međusobno trebale surađivati u namjeri da se poboljša trenutni položaj umjetnika u Hrvatskoj – to je najvažniji i glavni cilj postojanja strukovnih likovnih udruga, pri čemu tu uopće nije bitan ego nekih pojedinaca koji žele Meštrovićev paviljon samo za sebe, nego je bitno da svi zagrebački i ostali umjetnici dobiju prostor za svoje neometeno kulturno i umjetničko djelovanje, i da pri tom budu slobodni da govore o problemima u svojoj profesiji i svojim strukovnim udrugama, a ne da ih uprave nekih udruga zastrašuju, cenzuriraju i isključuju kada žele surađivati sa kolegama iz drugih udruga.

Stoga pozivamo gospođu Andabaku iz HDLU-a da napusti te stavove po principu ”ili si s nama ili si protiv nas”, jer stvari u realnom životu nipošto nisu tako jednostavne: brojni hrvatski likovni umjetnici učlanjeni su u više strukovnih udruga, te žele zadržati to pravo slobodne umjetničke suradnje sa kolegama, kroz dobrovoljno članstvo u različitim umjetničkim udrugama.

Također, i razne udruge međusobno surađuju, sa čime se razvijaju zanimljive inicijative, kulturni projekti, i sl., te HDLU Zagreb pozdravlja svaki takav oblik konstruktivne suradnje između likovnih umjetnika i njihovih strukovnih udruga. Nitko ne smije ni od kuda biti isključen, niti sankcioniran zato jer se voli družiti i surađivati sa drugim ljudima, učiti i stjecati iskustva u različitim udrugama.

Problemi, pak, Meštrovićevog paviljona i toga kome on danas zapravo pripada – moraju se rješavati posve transparentno pred javnošću i umjetnicima, kao i pred zagrebačkim građanima, koji isto tako imaju pravo znati sve što se dešava u udrugama, financiranim iz državnog i gradskog proračuna. Mi predstavnici HDLU Zagreb stoga smo već uputili neka pitanja nadležnim institucijama vezano uz sudbinu Meštrovićevog paviljona, posve legitimno i zakonito, jer građani Hrvatske imaju i to pravo da javnim tijelima postavljaju različite upite, prigovore, molbe i sl., te uprava HDLU-a a nipošto ne bi smjela takve oblike legalne komunikacije sa institucijama nazivati ”nastojanjima za oduzimanjem Doma hrvatskih likovnih umjetnika”.

U nadi da će zdrav razum ipak prevladati, mi iz HDLU Zagreb odlučili smo pozvati gospođu Andabaku iz HDLU-a da nam da intervju za naš portal Zagrebački likovni umjetnici i tu javno objasni građanima Zagreba i zagrebačkim likovnim umjetnicima sve što joj smeta u vezi Meštrovićevog paviljona, a ne da šalje ultimativna pisma članovima HDLU Zagreb, i to iza leđa predsjednice i dopredsjednika HDLU Zagreb, kao osoba odgovornih za zastupanje udruge HDLU Zagreb.

 

U Zagrebu, 6. 8. 2017.

Predsjednica HDLU Zagreb, Krešimira Gojanović
Dopredsjednik HDLU Zagreb, Robert Štimec