HDLU Zagreb podržava obilježavanje Tjedna svijesti o bolesti Hidradenitis suppurativa

Povodom Tjedna svijesti o Hidradenitis suppurativi (HS), koji se obilježava od 5. do 11. lipnja 2017., Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb dalo je podršku Koaliciji udruga u zdravstvu, koja će 6. lipnja 2017. od 14 do 16 sati održati konferenciju za medije u prostoru Medijateke Francuskog instituta (Preradovićeva 5, Zagreb), kako bi javnosti predstavila ključne informacije o bolesti te pružila bolji uvid u utjecaj HS-a na kvalitetu života oboljelih osoba.

Tjedan svijesti o hidradenitis suppurativi (HS) obilježava se drugu godinu za redom u Hrvatskoj i prvu godinu pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.

HS je kronično stanje kože karakterizirano upalnim područjima, koja se najčešće pojavljuju na mjestima bogatim žlijezdama znojnicama, poput pazuha i prepona, ispod dojki, na stražnjici te na unutarnjoj strani bedara.

U blagim slučajevima HS-a na mjestima upale mogu se pojaviti male kvržice, miteseri ili nekoliko cista, dok bolesnici s mnogo težim oblicima bolesti imaju stalno prisutne višestruke apscese (čvoriće ispunjene gnojnim sadržajem), koji se ponavljaju i ponekad ispuštaju tekućinu neugodna mirisa. Lezije prouzročene HS-om su neugodne i bolne te često utječu na kvalitetu života onih koji žive s tim stanjem. HS nije zarazna bolesti, niti je prouzročen infekcijom ili, što zna biti česta zabluda, lošom higijenom oboljelih osoba. Bolest može biti onemogućavajuća zbog boli i neugodna mirisa.

Unatoč povećanom napretku i cjelokupnom poboljšanju na području zdravlja, najveći problem te teške bolesti je neprepoznavanje i kasno postavljanje dijagnoze (pacijenti na točnu dijagnozu HS-a mogu čekati i do sedam godina). Dijelom je to zbog liječnika koji ne prepozna bolest, postavi pogrešnu dijagnozu, a dijelom zbog toga što se takvi pacijenti skrivaju i teško odlaze liječniku na pregled zbog nelagode. Kada bolest uznapreduje, teže ju je liječiti i brže dovodi do trajnih posljedica, pa i invaliditeta.

Za više informacija o bolesti i njenom utjecaju na oboljele, posjetite www.hsonline.com.hr

Kako bi se borili protiv tih nejednakosti i kasnog prepoznavanja bolesti, HS pacijenti će u suradnji sa Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Zagreb, bušenjem balona ispunjenih bojom i postavljenih na platnu s vidljivom siluetom čovjeka, stvoriti umjetničko djelo koje obilježava ovu bolest, s ciljem javnog prikaza hidradenitis suppurative i o tome kako se manifestira.

Poziv na obilježavanje tjedna svijesti o bolesti Hidradenitis suppurativa

Koalicija udruga u zdravstvu poziva vas na obilježavanje Svjetskog tjedna svijesti o bolesti Hidradenitis suppurativa, koje će se održati od 5. – 11. lipnja 2017.

Pridružite nam se u utorak, 6. lipnja, u 16:30 sati, na Cvjetnom trgu ispred Medijateke Francuskog instituta i sudjelujte u stvaranju umjetničkog dijela, posvećenog podizanju svijesti o ovoj teškoj dermatološkoj bolesti.

HS pacijenti i svi okupljeni će u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Zagreb, bušenjem balona ispunjenih bojom i postavljenih na platnu s vidljivom siluetom čovjeka, pokušati na inovativan način stvoriti umjetničko djelo koje obilježava ovu bolest, s ciljem javnog prikaza hidradenitis suppurative i o tome kako se manifestira.

Cilj tjedna svijesti o HS-u je jačanje opće svijesti o HS-u i motiviranje bolesnika da progovore o bolesti i teškoćama s kojima se svakodnevno susreću.

Obilježavanje tjedna svijesti o HS-u održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Hrvatskog dermatovenerološkog društva, Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.