Samostalna izložba Jelene Martinović u Knjižnici Vladimira Nazora: ”Moje boje Himalaje”

U utorak, 21. ožujka 2023. u 18 sati, u Knjižnici Vladimira Nazora (Vodovodna ulica 13, Zagreb), otvara se samostalna izložba slika Jelene Martinović, pod nazivom ”Moje boje Himalaje”. Izložba je organizirana povodom festivala ”Brdo knjiga – festival knjiga i planina” (organizator Libricon), a uz potporu Grada Zagreba. Izložba se može razgledati do 10. travnja 2023.

Iz predgovora izložbi: ”Slikarstvo Jelene Martinović prožeto je impresijama iz prirode sa njezinih planinarskih ekspedicija, te se odlikuje delikatnim likovnim rukopisom koji bilježi karakter stabala i planinskih krajolika, samotnih prijevoja sa krševitim tlom, obraslih rijetkom travom koja se probija kroz nakupine kamenja. Jednako tako i njezini likovni zapisi sa Himalaje dočaravaju atmosferu samotnog planinskog carstva, gdje su boje prigušene u bjelini snježnog pokrivača, kroz koji se probijaju Yakovi – krupna dugodlaka goveda, poznata po svojoj izdržljivosti u nošenju tereta kroz teško prohodne planinske predjele. Kao izvrstan animalist, Jelena u par osnovnih poteza ocrtava njihove masivne pognute glave, rogove i resastu, zapletenu dlaku. Intenzivno plavetnilo neba natkriljuje kampove alpinista i njihove šatore ukopane u snijegu, uronjene u tišinu veličanstvene prirode.”  (mr. art Krešimira Gojanović)

O svom radu autorica kaže: ”U Himalaji sam bila najekstremnije suočena sa sobom i vlastitim granicama, vlastitom snagom volje. To su situacije u kojima se čovjek sam pred sobom ogoli do svoje biti, odbaci sve što mu je prikrpano u životu i suoči sa svojom srži. Pasala mi je izoliranost od vanjskog svijeta i civilizacije. Uživala sam u beskrajnoj bjelini snijega i neobično plavom plavetnilu neba. Noćima koje su bile vedre, nebo se osulo milijunima zvijezda, koje sam zbog velike hladnoće samo nakratko pogledala, prije nego bi zatvorila ciferšlus šatora i zavukla se u debelu vreću za spavanje, u kojoj bi me dočekala hladnoća i prigrlila me. Tražeći taj himalajski mir, čistoću duha i svoju snagu, rado se vraćam Himalaji kao motivu za slikanje i u svojim slikama ponovo izgubim u njenoj beskrajnoj bjelini. (Jelena Martinović)


Jelena Martnovic je vizualna umjetnica rođena u Varaždinu. Njezin je rad inspiriran prirodom, gdje provodi puno vremena. Godine 2007. sudjelovala je u prvoj hrvatskoj ženskoj himalajskoj alpinističkoj ekspediciji na vrh Cho Oyu (8201 m), što je uvelike pridonijelo njezinoj umjetničkoj inspiraciji i težnji. Jelenin umjetnički fokus je na traženju slobode i lakoće kroz razigranost i istraživanje te u slikama često mijenja i kombinira umjetničke tehnike.

Jelena je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, sudjelovala na brojnim likovnim simpozijima i radionicama u zemlji i inozemstvu, poput umjetničkog simpozija u Turskoj – Kapadokiji 2010. te predavanja i izložbi na Moskovskoj akademiji tijekom Olimpijskih igara u Moskvi 2013. godine. Sudjelovala je u mnogim umjetničkim projektima, kao što su rezidencijalni boravak na umjetničkoj radionici “As tide”, “Heimat”, Graz, realiziran u suradnji s Next Graz i Pistoletto, Biella Foundation te predavanje “Art, Nature and Sports” u Moskovskom liceju na Međunarodnom simpoziju Moskovske akademije umjetnosti i Akademije znanosti u Moskvi, 2009. i 2014. godine. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb i Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika i likovnih kritičara. Živi i radi u Zagrebu.