Samostalna izložba Kristine Kinkele Valčić u Galeriji Oblok

U petak, 17. veljače 2023. u 18 sati, u Galeriji Oblok (Knjižnica Sesvete, Trg D. Domjanića 6, Sesvete) otvara se samostalna izložba Kristine Kinkele Valčić, pod nazivom ”Dekonstrukcija: od (ne)poznatih krajolika do monokromije”. Izložba ostaje otvorena do 10. ožujka 2023.

Kristina Kinkela Valčić diplomirala je 2013. godine na diplomskom studiju Likovne pedagogije, Odjel kiparstva, na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, s temom ”Interaktivna urbana skulptura”, pod vodstvom mentora izv. prof. Želimira Hladnika te stječe naziv magistre edukacije likovnih umjetnosti i kulture. Uz kontinuirano umjetničko djelovanje, apsolventica je poslijediplomskog doktorskog studija Hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U kontinuiranom stvaralaštvu uz eksperimentiranje i istraživanje novih tehnika, Kinkela Valčić bavi se isključivo apstraktnim slikarstvom. Sudjelovala je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama uz nekoliko priznanja. Članica  je HDLU Rijeka, HDLU Zagreb i online projekta Art ćakula.

Iz teksta autorice: ”U samom radu fokusiram se na process, a svi moji radovi nastali su spontano i impulzivno, gotovo na granici svjesnog i nesvjesnog. Oni su vizualna reprezentacija jednog ili više specifičnih trenutaka, emocija, vrijednosti, znanja, kontinuiranog stvaranja i otkrivanja sebe kao umjetnice i sebe kao jedinke. Taj dio sebe, taj trenutak kojeg oslobodim i prenesem na platno vrlo je intiman, čist i neponovljivo specifičan – poput svojevrsnog dnevnika emocija i vlastitog identiteta.

Vjerujem da i promatrači taj prezentirani vizualni kod percipiraju na sebi svojstven i subjektivan način. Upravo apstrakcija dozvoljava neograničeno maštanje i na kraju svatko u nekom djelu prepozna jedan dio sebe. Odrastajući na Kvarneru, čiji su prizori utkani u moju podsvijest, u naletu ekpresionističkog stvaranja oni izlaze na svijetlo dana u obliku višeslojnih nanosa boje. Ponekad su to harmonični krajolici, a ponekad monokromatske slike bogate teksture s djelomično reflektirajućim površinama. Tu se sukobljavaju melankolične večeri i romantični obzori s industrijskom slikom obližnje Rijeke.” (Kristina Kinkela Valčić)