Samostalna izložba Ane Bušalić ”U bezvremenom plavetnilu” otvara se u Galeriji Kontrast

Ana Bušalić, ”Kroz more”, ulje/pleksiglas, 45×45 cm, 2022.
Ana Bušalić, ”Kroz more”, ulje/pleksiglas, 45×45 cm, 2022.

U ponedjeljak, 10. listopada 2022. u 18 sati u Galeriji Kontrast (Kulturni centar, Dubrava 51 a, Zagreb) otvara se izložba slika Ane Bušalić, pod nazivom ”U bezvremenom plavetnilu”. Izložba se može pogledati do 3. studenoga 2022., radnim danom od 10 do 20 sati, ulaz je slobodan. Izložba je potpomognuta sredstvima Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Iz predgovora: U bezvremenom plavetnilu

Ana Bušalić kroz svoje likovne impresije predstavila nam je svijet primorskog kolorita, skrivene uvale u kojima se namreškane strukture vode susreću sa bjeličastim stijenama u podnožju živopisnih otočića koje gledamo iz ptičje perspektive, zaokružene slojevima tirkizne prozirnosti. U tom podneblju more se transformira, ritmički protkano zrakama svjetlosti zatamnjuje se prema obzorju, ponire u mreži valova i mijenja nijanse od plićaka prema dubinama.

Ana Bušalić, ”Galešnik noću”, ulje/pleksiglas, promjer 50 cm, 2022.
Ana Bušalić, ”Galešnik noću”, ulje/pleksiglas, promjer 50 cm, 2022.

Meditativno je to slikarstvo, nastalo kroz uronjenost pažnje u atmosferi netaknute prirode, gdje se oblici postepeno rastvaraju u mrljama i nanosima boje, u pletivu morske pjene i svjetlosnih bljeskova na površini vode. Kao pažljivi posmatrač, Ana istražuje boje mora u različitim dobima dana, njegovo gibanje potaknuto vjetrom i podvodnim strujama, nagovještaje prostora u podmorju gdje se zgušnjavaju sjenoviti dijelovi protkani iskričavim nitima, nalik na brza jata ribljih tijela.

Tako primorski pejsaži na njezinim slikama nikad nisu isti, oni se mijenjaju kroz refleksije svjetlosti, u bogatoj skali modrine koja se sučeljava sa suhim raslinjem na obali, oštrim stijenama i bujnom vegetacijom u centru otoka. Strukture na slikama mijenjaju se od kružnih i vijugavih do ravnih i premreženih, njihov ritam dočarava snagu suprotstavljenih elemenata vode i kamena, vode i zraka, svjetlosti i mokrine. More ovdje postaje kao živo biće koje diše sa svojim posmatračem, u jutarnjoj svježini i kroz dan prema večeri, kad mrko plave sjene nagovješćuju smiraj vode na udaljenom horizontu.

Ana Bušalić, ”Galešnjak”, ulje/pleksiglas, 30×30 cm, 2022.
Ana Bušalić, ”Galešnjak”, ulje/pleksiglas, 30×30 cm, 2022.

Priroda u ovim slikarskim studijama ne teži dopadljivosti, već se ona raščlanjuje na pra-elemente, upija se kroz duboke doživljaje jednoličnih strujanja sa kojima valovi zapljuskuju obalu i povlače se od nje, kroz šum vjetra u raslinju, miris soli i zvuk cvrčaka. Slobodnim rukopisom i kroz pastuozne geste, autorica dočarava obrise samotnog žala, odmak od užurbanog vremena, povratak iskonskom biću koje se povezalo sa prirodom u želji da se vrati izvorima, opažajući gibanje ispod površine. Od cjelovitih kompozicija sa otocima u centru slike, do sitnih detalja sa kojima se opisuje strujanje vode, uvijek sa drugačijim fokusom i smjerovima, uočavamo istovremeno posvećenost i brzinu zapažanja, težnju da se izrazi slojevitost elemenata, ali i da se snažnim potezima naglase kontrasti na tim prizorima, da se ono čvrsto i zemljano odvoji od fluidnog.

Slikarica tako posmatra more i kroz godišnja doba, vraćajući mu se uvijek iznova sa drugačijim paletama i svježim pogledom, jer na tom putu samootkrivanja prirode u sebi nema ponovljenih koraka. Svaki zapis bilježi nove nijanse i tonove plavetnila i zelenila, u pokušajima da se od sjajne površine krene prema sve većim dubinama, da se ispita ono skriveno i nepoznato, da se naslute obrisi koji se pretvaraju u definirane oblike ili oblici koji se rastvaraju i pojednostavljuju prema bestežinskom stanju, lakoći postojanja u nama samima i moru koje nas okružuje i nadahnjuje.

Krešimira Gojanović


Biografija autorice

Ana Bušalić rođena je 1975. godine u Splitu, gdje se i školovala. Završila je Srednju trgovačku školu u Splitu, smjer dizajner-aranžer, 1994. godine. Potom je studirala na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, u klasi profesora Gorkog Žuvele, te diplomirala 1999. godine i stekla zvanje Profesor likovne kulture-restaurator. Tijekom studija radila je na rekonstrukciji salonitanskog mozaika u Solinu i kraće vrijeme volontirala u Arheološkom muzeju u Splitu. Godinu dana provela je volontirajući u osnovnoj školi Pojišan, te je položila stručni ispit za učitelja likovne kulture, 2002. godine. Od 2003. do 2010. godine bila je zaposlena kao restaurator u poduzeću Antique-Impex d.o.o. u Splitu. Članica je i osnivačica Udruge za očuvanje upotrebne vrijednosti umjetničkih predmeta ”Vis-à-Vis” u Splitu. Duži niz godina bavi se slikarstvom u različitim tehnikama ulja na platnu, kartonu, staklu, pleksiglasu…. Izlagala je na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi. Članica je HDLU Zagreb.


 

Organizator: Narodno sveučilište Dubrava
Za organizatora: Željko Šturlić, ravnatelj

NARODNO SVEUČILIŠTE DUBRAVA
Galerija Kontrast
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
Tel. 2050 063, faks. 2050 051
E-pošta: galerija@ns-dubrava.hr
Internetska adresa: www.ns-dubrava.hr

Voditelj galerije: Svebor Vidmar
Savjet Galerije: Stanko Špoljarić, Marcela Munger, Svebor Vidmar
Urednik kataloga: Svebor Vidmar
Predgovor: Krešimira Gojanović
Likovni postav izložbe: Svebor Vidmar