Natječaj za sudjelovanje na 3. Zagrebačkom festivalu crteža

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb poziva likovne umjetnike iz Zagreba i zagrebačke županije da se prijave za sudjelovanje na 3. Zagrebačkom festivalu crteža, koji će ove godine imati i temu festivala – ”Avantura”. Originalni koncept Zagrebačkog festivala crteža u organizaciji HDLU Zagreb pokrenut je 2019. godine, sa ciljem da festival crteža postane kreativna platforma, koja će kroz ‘realnu’ i virtualnu izložbu crteža uz prateće kreativne radionice povezati umjetnike koji se izražavaju u mediju crteža i željeli bi sa kolegama razmjeniti svoja iskustva, te produbiti svoje crtačko umijeće. Kako je to izgledalo na 1. Zagrebačkom festivalu crteža 2019. godine, može se vidjeti ovdje, a fotoreportažu i prateću virtualnu izložbu sa 2. Zagrebačkog festivala crteža u 2020. godini pogledajte ovdje.

I ove godine, uz podršku Gradskog ureda za kulturu Zagreb, krajem rujna 2021. nastaviti ćemo tradiciju i opet organizirati ”3. Zagrebački festival crteža” u InArt galeriji (MO Trnsko, Trnsko 34 a, Zagreb), koji će se odvijati cjelodnevno od 30. 9. do 3. 10. 2021.

Na Festivalu crteža ćemo kao i prošlih godina organizirati besplatne kreativne radionice crteža za gradjane i prateću izložbu crteža zagrebačkih umjetnika, uz virtualnu prezentaciju čitavog događanja na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”. Ukoliko bi zbog pogoršanja epidemiološke situacije događanje bilo otkazano zbog preporuka stožera, izložbu crteža zagrebačkih umjetnika svakako bi predstavili u virtualnom obliku.

Pozivamo sve zagrebačke umjetnike koji u svom radu preferiraju crtačke tehnike, da nam pošalju svoje prijedloge za prateću izložbu crteža na ”3. Zagrebačkom festivalu crteža” sa temom ”Avantura”. Avantura kao istraživanje nepoznatog, susret sa novim prostorima, gradovima, ljudima, doživljaji iz djetinjstva i mladosti, duhovne avanture, avanture omiljenih književnih i filmskih junaka, avanture u prirodi, i sl. – sve ono što umjetnici zamišljaju pod pojmom ”avantura” i željeli bi predstaviti kroz svoje crteže, ilustracije, stripove….može nam se ove godine poslati za 3. Zagrebački festival crteža. Uz zagrebačke umjetnike, mogu se prijaviti i umjetnici iz drugih gradova, pod uvjetom da se sami pobrinu za to kako će radove dostaviti na festival i uzeti ih po završetku festivala, jer zbog ograničenih sredstava za organizaciju festivala, HDLU Zagreb ne može preuzeti troškove poštarina.

Predlažu se neopremljeni crteži u svim crtačkim tehnikama na papiru i jasne fotografije predloženih radova u jpg. formatu, do 5 komada, rezolucije 300 dpi, koje treba poslati na mail udruge HDLU Zagreb: hdlu.zagreb@outlook.com u attachmentu maila – do 1. 9. 2021. do 12 sati, sa nazivom, tehnikom i dimenzijama radova, uz kraću biografiju umjetnika (do pet rečenica). Izložba je bez kotizacije, imati će katalog besplatan za izlagače, a po završetku natječaja, svi pristupnici u roku od nekoliko dana dobiti će obavijest o rezultatima na svoju mail adresu.