HDLU Zagreb poziva na skupnu virtualnu izložbu ”Složeni identiteti – umjetnik između eskapizma i aktivizma”

HDLU Zagreb poziva likovne umjetnike iz različitih likovnih udruga, ali i one koji nisu u udrugama, na novu skupnu virtualnu izložbu, koja će se postaviti na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” sredinom kolovoza 2021. godine. Sudjelovanje je dopušteno i umjetnicima koji žive izvan Hrvatske, a njihovi radovi budu u skladu sa konceptom izložbe.

Umjetnici su pozvani da dostave jasne fotografije svojih radova u jpg. formatu u skladu sa konceptom izložbe, na mail udruge hdlu.zagreb@outlook.com – do pet radova u attachmentu maila. Dozvoljeni su svi likovni stilovi, kao i sve tehnike: slike, crteži, grafike, fotografije, plakati, kolaži, digital art, skulpture, instalacije, karikature, ilustracije, strip, haige, itd. Uz fotografiju rada, molimo da jasno napišete redom: naziv rada – tehniku – dimenzije rada, kao i kraću profesionalnu biografiju (do pet rečenica). Poziv je otvoren do 5. 8. 2021., do 12 sati.

Koncept: Virtualnom izložbom ”Složeni identiteti – umjetnik između eskapizma i aktivizma” željeli bismo propitati stavove likovnih umjetnika koji su prošli kroz tranzicijsko društvo u svim njegovim kompleksnim dimenzijama, kroz raspad ideologija i crno-bijelih istina prema društvu veće uključivosti i raznolikosti njegovih građana.

Želimo istražiti i neke dvojbe oko toga treba li umjetnik biti politički angažiran, treba li se kroz svoj rad i javno djelovanje baviti nekim društvenim aktivizmom, ili ne treba?  S jedne strane stoji umjetnik poput svojevrsne idealizirane, ‘mitske’ figure, koji u nekim svojim zaštićenim, posvećenim prostorima teži univerzalnim vrijednostima koje nadrastaju banalnosti dnevne politike, no opet takav umjetnik često puta može biti i neki ”salonski” umjetnik kakvoga svaka vlast najviše voli, jer on radi i šuti, ne izjašnjava se o ničemu, pa je onda kao takav i drag svakoj vlasti, jer nema nikakvog stava, ni kritičkog mišljenja. Ovdje istina nije crno-bijela i svaki pol sa kojega je problem predstavljen, ima svoje potencijalne kvalitete, ali i pomanjkanja.

S druge strane i umjetnik kao neki ‘aktivist’, borac za promjene, pobunjenik i ‘revolucionar’ koji  želi mijenjati svijet svojom umjetnošću i javnim djelovanjem – koliko je on u mogućnosti da zaista nešto mijenja i hoće li on jednog dana kada njegova ‘aktivistička’ pozicija dolaskom na vlast postane mainstream, isto tako postati sluga politike, kao i oni protiv kojih se nekada borio, sa opasnošću da se obistini poslovica kako ”revolucije jedu svoju djecu”? Umjetnici su se kroz povijest borili za razne napredne i humane ciljeve, mnogi su u tome bili iskreni, a neki i zavedeni od politike, poslužili su ponekad političarima kao oruđe ideoloških manipulacija.

Zanimaju nas osobna iskustva umjetnika ”između eskapizma i aktivizma”, o tome što je to što je danas vrijedno našeg društvenog angažmana, za što se borimo i za što se uopće vrijedno danas boriti? Pozicija umjetnika kao usamljenika i neupletenog idealističkog posmatrača koji djeluje negdje na marginama društva, čekajući da bolji svijet jednom dođe sam od sebe ili pozicija umjetnika kao aktivnog generatora društvenih promjena — kako umjetnici vide svoju osobnu misiju u društvu? Također želimo postaviti pitanja i o umjetniku koji je ušutkan, kojemu je oduzet glas, koji je bio neshvaćen i proživio brojne nepravde u društvu koje ga nije cjenilo i nije razumjelo njegove vrijednosti – prema čemu će takav umjetnik prije težiti i prema čemu bi trebao težiti, borba ili bijeg, aktivno udruživanje sa različitim političkim akterima koji obećavaju promjene ili pokušaji da se zadrži nezavisna pozicija umjetnika, oslobođena bilo kakve politike?

Koliko smo zaista kao umjetnici ”nezavisni”, u svojim složenim identitetima kroz koje često moramo raditi različite kompromise i što se tada radi kada dođemo do metaforičkog ”zida” – ignoriranje i pokušaji prilagodbe ili aktivna pobuna? U kojim borbama smo sudjelovali, čemu su nas naučile, prolazak kroz vrijeme tranzicije – sa kojim društvenim problemima smo se identificirali, koja ljudska prava smo htjeli osnažiti, koje slobode ostvariti? Likovnim jezikom, kroz sve poznate tehnike likovnog izražavanja, umjetnici su pozvani da izraze u svojim radovima svoje osobne stavove, promišljanja, impresije, dvojbe i spoznaje o svim ovim pitanjima. Autorica koncepta i kustosica virtualne izložbe je mr. art Krešimira Gojanović.

Do 5. 8. 2021. prikupljati ćemo radove koje nam pošaljete, a nakon toga će na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” biti postavljena virtualna izložba 15. kolovoza 2021. godine.