Poziv na skupnu virtualnu izložbu ”Ljubav kao transformacija”

Rada Marković, ''Dvoje'', tuš na papiru, 70x50 cm
Rada Marković, ”Dvoje”, tuš na papiru, 70×50 cm

HDLU Zagreb poziva likovne umjetnike iz različitih likovnih udruga, ali i one koji nisu u udrugama, na novu skupnu virtualnu izložbu, koja će se postaviti na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” krajem studenog 2020. godine. Sve naše dosadašnje, ovogodišnje virtualne izložbe na kojima smo predstavili veliki broj domaćih umjetnika, mogu se vidjeti na poveznici.

Umjetnici su pozvani da dostave jasne fotografije svojih radova u jpg. formatu u skladu sa konceptom izložbe, na mail udruge hdlu.zagreb@outlook.com – do pet radova.

Dozvoljeni su svi likovni stilovi, kao i sve tehnike: slike, crteži, grafike, fotografije, plakati, kolaži, digital art, skulpture, instalacije, karikature, ilustracije, strip, haige, itd. Uz fotografiju rada, molimo da jasno napišete: naziv rada – tehniku – dimenzije rada. Poziv je otvoren do 20. 11. 2020., do 12 sati.

Koncept: ”Ljubav kao transformacija” tema je nove virtualne izložbe u organizaciji HDLU Zagreb, koja želi potaknuti likovne umjetnike na demistifikaciju i redefiniranje pojma ljubavi. Onakraj svega što nam suvremena kultura nudi pod tim pojmom, dobijamo previše kiča i plitke romantike kroz reklamne prikaze slavnih i poznatih sa njihovim ljubavnim dramama.

Društvo nam usađuje neke pojmove o ljubavi kao o osobnom dosegu koji se mora postići da bi se zadovoljile neke društvene norme, romantična ljubav postala je svojevrsni natjecateljski imperativ narcističke kulture, no koliko je to stvarno realistično?

Izvan masovne kulture i površnih medijskih prikaza bliskih međuljudskih odnosa, ljudi doživljavaju različite individualne manifestacije ljubavi, ponekad i kroz njezine ”tamne” strane – neusklađenost, gubitke, borbu sa stereotipima, otuđenost i nemogućnost komunikacije, nejasne i nepisane post-patrijarhalne obrasce koji ženama i muškarcima odašilju suprotstavljene i dvosmislene poruke o tome kakvi trebaju biti da bi se uklopili u tržišno prezentirane standarde ”idealne ljubavi”, ponekad i zastarjela, dehumanizirana pravila, obučena u novo, modernije ruho.

Isključivanje i odbacivanje drugačije mislećih, različitih, neuklopljenih navodi na pomisao da je ljubav postala svojevrsni luksuz, dostupan samo uspješnima i bogatima. Težeći ukalupljivanju u takve medijske obrasce, društvo ignorira činjenicu o sve većem broju razvoda, kao i brojnim slučajevima obiteljskog nasilja, koji ipak pokazuju da su suvremeni pojmovi o ljubavi neusklađeni sa realnošću, čemu ne pomažu ni brojni instant pseudo-duhovni priručnici samopomoći, niti javne ispovjedi poznatih osoba.

Transformacija iz staroga u novo počinje se događati onoga trenutka kad sa kreativnim pristupom preispitamo tradicionalna uvjerenja, sve ono što nesvjesno upijamo kroz kulturu koja nas odgaja, poigramo se sa ”nepisanim” pravilima i pokušamo definirati osobno viđenje, temeljeno na individualnom iskustvu i vizijama koje su se održale u stvarnosti, nakon demistifikacije medijskih iluzija.

”Ljubav kao transformacija” je potraga za samim sobom, ne kao narcistička ego fiksacija, već kao odvajanje sebe od nestvarnih slika i neučinkovitih modela čovjekovog povezivanja. Ulazak je to i na mjesto gdje vladaju nepoznanice, ”tamna zemlja” na kojoj smo odbacili nezadovoljavajuću prošlost, no budućnost još nije iznikla, tek je formiramo u svom umu kroz traženje i eksperiment. Tu onda započinje kreativan put prepoznavanja multi-dimenzionalne ljudskosti u sebi i drugima, koja transcendira svoja ograničenja i pretvara ih u izazove novih mogućnosti.