Izložba Morane Jugović ”Eppur si muove” u Galeriji Kontrast

Morana Jugović, ''Iz dubine'', akril na ručno rađenom papiru, 67x99 cm
Morana Jugović, ”Iz dubine”, akril na ručno rađenom papiru, 67×99 cm

U ponedjeljak, 21. rujna 2020. u 18 sati u Galeriji Kontrast (Kulturni centar, Dubrava 51a, Zagreb) otvara se izložba slika Morane Jugović, pod nazivom ”Eppur si muove”. Izložbu će otvoriti Krešimira Gojanović i Svebor Vidmar, voditelj galerija u Kulturnom centru Dubrava, uz poštivanje mjera koje preporučuje stožer civilne zaštite. Izložba se može pogledati do 2. listopada 2020., ulaz je slobodan.

Biografija autorice

Morana Jugović (rođ. Zubak) rođena je 1972. u Zagrebu. Završila je klasičnu gimnaziju 1991. godine, a potom Studij dizajna pri Arhitektonskom faklutetu u Zagrebu. Diplomira 1996. i od tada radi u struci kao dizajner. Završava školu fotografije ”Super Studio 13”, Milano (1995. – 1996.) te seminare art terapije u Bilbau i Münchenu od 2012. godine, kod ak. slikarice Meere Hashimoto (Primal Painting, Nature Painting, Portrait, Art of Working with People), u kojima 2015. godine postaje asistent.

Nakon nenadane smrti učiteljice, nastavlja slikarski rad povezivati sa meditacijom. Priroda joj ostaje vječna inspiracija, a podršku nalazi i u prakticiranju tai chija (od 2010. u školi ”Art du Chi”) i radu s tibetanskim zdjelama (prema metodi Mojce Malek od 2004. godine). Članica je HDLU Zagreb od 2015. godine.

Eppur si muove – meditativno slikarstvo Morane Jugović

Morana Jugović, ''Drvo života'', akril na ručno rađenom papiru, 110x155 cm
Morana Jugović, ”Drvo života”, akril na ručno rađenom papiru, 110×155 cm

Slikarski ciklus Morane Jugović pod nazivom ”Eppur si muove” likovna je posveta jednom duhovnom putovanju, kroz koje se boja reflektira u krivuljama unutarnje potrage za esencijom bića u stalnom gibanju energetskih tokova. U tom traženju, cilj je put sam: daleko od svih neplodnih sumnji u poslanstvo suvremene umjetnosti, slikarstvo ovdje postaje intimni čin samospoznaje, terapeutsko sredstvo koje bilježi rast vitalne sile, emocionalnu bujnost koja se transformira u nadilaženju krutih konvencija te poput toka divlje rijeke preplavljuje poznate granice, ponire u dubine i u plesu složenih ritmova stvara mistična obzorja.

Ispod površine ega, kao i ispod površine zemlje, postoje svjetovi neuhvatljivi u dnevnom viđenju i rutinama, tiha prisutnost svijesti u vibraciji kroz svoje opažaje, prepleteno korjenje koje poput krvnih žilica crpi duhovnu hranu iz raznolikih doživljaja prirode, potreba da se bude u jedinstvu sa svim svojim dijelovima, nijansama prozirnosti koje se pretapaju u slojevima razvodnjene boje, u oblim ribljim tijelima i skrivenim snatrenjima.

Pokreti na tim slikama ponegdje su meki i razlomljeni, u spiralama niti koje se razmotavaju u suprotstavljenim smjerovima, nagovještavajući kreativni proces kao zaigranu avanturu, koja se počinje događati onoga trenutka kada si dopustimo biti što jesmo, bez težine prosudbi, svojih i tuđih. Slikarstvo kao meditacija i duhovnost, ali i ples prirodnih sila tako postaje drugačiji put učenja, daleko od autoritativnih zapovjedi ‘svetih’ knjiga, ova staza vraća se ka izvorima majčinske duše svijeta, samoobnavljajućim drevnim misterijima Zemlje i blijedom sjaju mjesečine, koji se probija kroz oštre rubove svijeta.

Morana Jugović, ''Inventura'', akvarel na papiru, 70x100 cm
Morana Jugović, ”Inventura”, akvarel na papiru, 70×100 cm

Priroda, prividno kaotična, odbija se podrediti u crno – bijelim dualnostima, ona od umjetnika koji žele biti kroničari njezinih transformacija, prije svega traži hrabrost da se prođe kroz podzemlje unutarnjeg bola, nakon dezintegracije lažnih slika koje smo imali o sebi. I u tom limbu između društvenih očekivanja i onoga što mi stvarno jesmo i želimo biti, porađa se vizija iscjeljenja u kreativnom procesu, kao što se sva mladunčad u prirodi porađa iz bola svojih majki i u prvom plaču izražava bol suočavanja sa prodornim svjetlom novoga života.

U kontrastima crvenog i plavog, u svjetlucavim jezgrima odmotavaju se klupka unutarnjih silnica, ljubičasto se prožima sa žutim u krošnji mitskog drveta koje nas zove da se uspravimo sa punom sviješću o sebi, da od sebe pustimo tkanja energetskih ticala, upijemo njima elemente gibljivog zraka, žilavost stijene, vodene vrtloge i pročišćeni plamen najdubljih želja. Da se emancipiramo u izražajnom individualnom rukopisu koji povezuje djelove tajanstvenog labirinta, da se rasteretimo od iskustva koje nas je prikovalo u nepomičnoj prošlosti i zadržimo samo ono što nas oživljava iznutra, maštu oplođenu voljom do smisla.

Morana Jugović, ''IQ'', akvarel na papiru, 70x100 cm
Morana Jugović, ”IQ”, akvarel na papiru, 70×100 cm

Kao ples Shakti, naše učiteljice žive u slikama gdje se zmijolike strukture preobražavaju u mnogostrukim oblicima, elegantno i bestidno istovremeno napuštaju zacrtane okvire i usuđuju se biti nepredvidive u svojim putanjama, električnim neuronskim mrežama gdje se formiraju klice novih ideja ispod površine netrajne svakodnevice. U oblikovanju svoga svijeta, Morana  u mrežolikom gibanju slijedi intuitivne impulse, ne znajući unaprijed gdje će je odvesti ta spiritualna potraga, dočarava nam intenzitet unutarnjih previranja, onakraj materije nagovještava težnju da se spozna i obuhvati nevidljiva tapiserija kompleksnih međuodnosa u nama i oko nas.

U bučnoj civilizaciji koja nas zaslijepljuje dovršenim značenjima korporacijskih indoktrinacija, ispod nestvarno uljepšanih slika gdje ljudsko biće biva prisiljeno da se sakrije od sebe samog i priguši svoju bol, postoje prostori u nama gdje živi bezvremenost i zrcale se drevna znanja kao odsjaj palih zvijezda u vodi, iscjeljujuća mudrost prirode koja se samousmjerava u stvaranju i samospoznaje u svim svojim tvorevinama, bez straha od sebe same.

Gibajući se usprkos svemu što ju je pokušalo zaustaviti, slikarica je tako zaronila u nepoznatu zemlju, razgrnula njezine koprene i ispunila je novim plodnim značenjima.

Krešimira Gojanović


”Creativity for me is life. Creativity means it is a dance. Creativity means I allow myself to be. Once you express yourself, you gain your dignity that you are welcome to this life.”

Meera Hashimoto


 

Organizator: Narodno sveučilište Dubrava
Za organizatora: Željko Šturlić, ravnatelj

NARODNO SVEUČILIŠTE DUBRAVA
Galerija Kontrast
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
Tel. 2050 063, faks. 2050 051
E-pošta: galerija@ns-dubrava.hr
Internetska adresa: www.ns-dubrava.hr

Voditelj galerije: Svebor Vidmar
Savjet Galerije: Stanko Špoljarić, Marcela Munger, Svebor Vidmar
Urednik kataloga: Svebor Vidmar

Predgovor: Krešimira Gojanović

Koncept i likovni postav izložbe:
Svebor Vidmar i Morana Jugović

Dizajn i priprema kataloga:
Morana Jugović. morana.info

Lektura: Krešimir Kvočić
Fotografije: Frank Kardell, Morana Jugović

info:
www.morana.info
morana.info@gmail.com