Natječaj za skupnu izložba slika: ”4. Zagrebački ljetni likovni salon – Urbani zapisi 2020.”

Galerija Kontrast
Galerija Kontrast

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb već četvrtu godinu za redom organizira ”Zagrebački ljetni likovni salon”, koji će se ove godine održati u srpnju 2020. u Galeriji Kontrast (Dubrava 51a, Zagreb), pod nazivom ”4. Zagrebački ljetni likovni salon – Urbani zapisi 2020.”

I ove godine osim članova HDLU Zagreb, na izložbu pozivamo umjetnike iz drugih umjetničkih udruga u Zagrebu i zagrebačkoj županiji, a također i umjetnike koji nisu članovi strukovnih udruga, ali njihova djela odgovaraju koncepciji natječaja. Zbog specifične situacije ove godine sa pandemijom korona virusa, budući da ne možemo sa sigurnošću znati kako će se stvari još razvijati, u slučaju da bi ‘realna’ izložba u Galeriji Kontrast bila otkazana zbog preporuka Stožera civilne zaštite, mi bismo tu izložbu sa svim pristiglim radovima onda svakako napravili virtualno, na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”, gdje se mogu vidjeti i naše dosadašnje virtualne izložbe, koje smo napravili ovog proljeća ”u karanteni”.

Koncept: Unutar koncepta ”Urbani zapisi 2020.”, želimo propitati sjećanja umjetnika na gradove u kojima su odrastali, urbanu poetiku trgova, šetališta, parkova, starih kavana, gradskih manifestacija, ali i osobne uspomene vezane uz školovanje, prve ljubavi, koncerte, vjenčanja, sprovode…..Grad protkan ljudima kroz pogled iz automobila ili tramvaja, u betonskim predgrađima ili od ispranog kamena sastavljenim ulicama primorskih gradića, njegove transformacije u vremenu, ono materijalno, ali i duhovno u ozračju nekih urbanih pejzaža.

Uz dašak nostalgije, romantike, ali i žubor novih mladih generacija, kroz vrevu na tržnicama i gradskim okupljalištima, kreirali bi svoje slike sa ozračjem urbanog življenja, na način kako ga svaki umjetnik osobno doživljava i sa pitanjem – što je to u našim gradovima što u nama izaziva osjećaj pripadnosti, generacijske povezanosti, osjećaj da smo kod svoje kuće ili baš suprotno, osjećaj da smo stranci u svome gradu?


Dozvoljene su svi pristupi i likovne tehnike na crtežima i slikama, koje bi trebale biti opremljene da se mogu postaviti u galerijskom prostoru na visilicama, sa ograničenjem da širina slika ne bi trebala biti veća od 70 cm, zbog postava radova na izložbenim panoima u Galeriji Kontrast.

Galerija Kontrast - sa 3. Zagrebačkog ljetnog likovnog salona 2019.
Galerija Kontrast – sa 3. Zagrebačkog ljetnog likovnog salona 2019.

Na mail udruge hdlu.zagreb@outlook.com treba poslati fotografije do tri rada u većoj rezoluciji (300 dpi u jpg. formatu u attachmentu maila), uz ops radova: naziv, tehniku, dimenzije i godinu nastanka rada. Također je potrebno poslati kratku biografiju (do 5 rečenica) sa opisom dosadašnjeg umjetničkog obrazovanja i/ili djelovanja autora. Zadnji rok za podnošenje prijedloga je 30. svibanj 2020. do 12 sati.

Po završetku natječaja, u roku od nekoliko dana, svi autori dobiti će obavijest na svoju e-mail adresu o tome tko je odabran. Pristupom na ovaj natječaj, dajete dozvolu udruzi HDLU Zagreb, ukoliko vaši radovi budu odabrani za izložbu, da se mogu slobodno predstavljati uz navođenje imena rada i autora – u promotivnim materijalima izložbe, u medijima, na našim portalima i društvenim mrežama. Na izložbi nema kotizacije.

Po završetku izložbe, slike se trebaju osobno preuzeti prilikom skidanja izložbe, HDLU Zagreb ne snosi obavezu slanja radova poštom. U vezi svih dodatnih informacija, možete se obratiti na mail udruge hdlu.zagreb@outlook.com