Virtualna izložba slika i crteža Krešimire Gojanović iz ciklusa ”Anima mundi”

Krešimira Gojanović, “Divljina”, akril na platnu, 70×50 cm

Na portalu “Zagrebački likovni umjetnici” postavljena je nova virtualna izložba slika i crteža Krešimire Gojanović iz ciklusa ”Anima mundi”, a može se pogledati ovdje.

Iz teksta autorice izložbe: “Ciklus crteža i slika pod nazivom ”Anima mundi” predstavlja svojevrsnu sublimaciju osobnog kreativnog iskustva, koje objedinjuje likovno – dnevničke zapise, gdje se u postmodernističkoj paradigmi miješaju različiti stilovi i posmatračke perspektive, kao i simboličke interpretacije mojih realnih i/ili imaginarnih putovanja u potrazi za ”animom mundi”, kroz procese konstrukcije i de-konstrukcije, sa ciljem da povežem osobno i univerzalno, svakodnevno i nedokučivo.

…Umjetnik kao moderni ‘šaman’ u tim procesima kreativne potrage, kroz sintezu mitskih dimenzija prošlosti, suvremenih urbanih legendi, ali i osobnih iskustava u transcendiranju svakodnevice traži skrivene znakove, jednu univerzalnu esenciju života, kako bi je protumačio jednako sebi, kao i drugima. Novi ciklus ”Anima mundi” se ponešto razlikuje od mog zadnjeg ciklusa crteža, ”Saturnova djeca”, no i dalje me intrigira povezivanje arhetipova, ljudi i životinja, drevnog i suvremenog.” (Krešimira Gojanović)