Preminuo je slikar Miljenko Beler

Miljenko Beler
Miljenko Beler

U nedjelju, 2. 2. 2020. iznenada je preminuo naš kolega, prijatelj i član HDLU Zagreb, slikar Miljenko Beler. Posljednji ispraćaj Miljenka Belera održati će se u srijedu, 5. 2. 2020. u 10,40 h na zagrebačkom Krematoriju.

Miljenko Beler rođen je 1940. u Sv. Ivanu Zelini. Osnovnu školu, gimnaziju i Arhitektonsko – građevinsko – geodetski fakultet pohađao je u Zagrebu. Nakon diplomiranja, zapošljava se u građevinskoj firmi ”Novogradnja” iz Zagreba, u kojoj vremenom postaje direktor Tehničko – komercijalnog sektora. Paralelno 7 godina radi kao izvanredni asistent na građevinskom fakultetu Zagreb, iz predmeta Statika, kinematika i dinamika. 1991. godine imenovan je za pomoćnika ministra u Ministarstvu očuvanja okoliša, prostornog planiranja i graditeljstva. Profesionalnu karijeru nastavlja kao pomoćnik direktora vladine agencije APN.

Slikarstvom se počeo baviti još u gimnaziji. Kao student u okviru ”Kluba omladine Grada Zagreba”, formira slikarsku grupu mladih, koja posredno i upravlja izložbenim prostorijama kluba, tada lociranim na Trgu Bana Jelačića. U klubu priređuju brojne slikarske izložbe na kojima i sam sudjeluje. 1989. priređuje samostalnu izložbu u ”Klubu arhitekata” na Trgu Bana Jelačića.

Od 2012. godine slike iz svog ciklusa ”Djevojke, more i galebovi” izlaže na samostalnim izložbama u galeriji ”Futura” i u Europskom domu Zagreb, koncem 2012. godine. Iza toga slijede izložbe u galeriji Decumanus Krk, Malom kartecu Krk, Europskom domu Zagreb, hotelu Waldinger u Osijeku, hotelu Tragos u Trogiru, Knjižnici Bogdan Ogrizović, Galeriji ETK, Galeriji Doma specijalne policije, Galeriji Kraluš i Galeriji Starogradske vijećnice u Zagrebu, uz devet kolektivnih izložbi sa renomiranim umjetnicima u okviru ”Likovnog kruga Pohižek”, te kolektivne izložbe koje je ostvario djelujući u HDLU Zagreb od 2016. do 2020. godine. Njegovi radovi nalaze se u brojnim kolekcijama i umjetničkim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Virtualna galerija Miljenka Belera na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” može se vidjeti ovdje.