Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji – fotografski natječaj za umjetnike

Ivana Kolić, ”Mačka”
Ivana Kolić, ”Mačka”

HDLU Zagreb poziva članove svih Hrvatskih društava likovnih umjetnika (sa Popisa umjetničkih strukovnih udruga Ministarstva kulture, link) da se prijave na fotografski natječaj za skupnu žiriranu izložbu ”Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji”, koja će se održati u Fotogaleriji Dubrava (Kulturni centar Dubrava, Dubrava 51a, Zagreb), od 17. 2. do 5. 3. 2020.

Koncept: Na izložbi će biti predstavljeni fotografi i likovni umjetnici koji u svojoj praksi redovno koriste fotografiju, kao i ljubitelji prirode i fotografije, sa svojim djelima u kojima su životinje glavni akteri u različitim prirodnim, ali i urbanim okruženjima.

Kod brojnih drevnih naroda, motiv životinja često se ponavljao u mitovima, religijama i umjetničkim prikazima, one su slavljene ponegdje čak i poput božanstava. Pripisivale su im se ljudske osobine, jednako kao što se i ljudima pripisuju životinjske osobine, što samo govori o tome da je oduvijek postojala snažna egzistencijalna, ali i psihološko-simbolička povezanost čovjeka i životinje u različitim vremenima i kulturama. Danas je u industrijaliziranom društvu potisnuta ta među-ovisnost živih bića, brojne životinjske vrste izumiru i ugrožena su njihova prirodna staništa, zbog čega umjetnici ponovo imaju zadatak empatski se približiti životinjama, osvijetliti njihovo biće i na svojim djelima dovesti ih u centar zbivanja, kao povratak nekim bazičnim instinktima, ravnoteži prirode i našoj cjelovitosti.

Tako bi na ovoj izložbi fotografi predstavili svoje susrete sa životinjama i animalne portrete kroz ciljane studije u divljini, slučajne doživljaje u područjima parkova prirode, ali i na gradskim ulicama i u domaćim prostorima. U igri elemenata, kroz mimikriju, prigušene tonove ili snažne kontraste, fotografi bi propitali kompleksan odnos suvremenog čovjeka i životinje, sa težnjom da se humanističke vrijednosti prošire i prema svim drugim živim bićima, sa kojima djelimo ovaj planet.

Svi koji žele sudjelovati, do 10. siječnja 2020. mogu poslati do 3 fotografije, crno bijele ili u boji, u rezoluciji 300 dpi, 30×40 cm, sa nazivom fotografije, kao i kratku biografiju od 3-4 rečenice – na mail udruge: hdlu.zagreb@outlook.com

Po pregledu fotografija, 15. siječnja 2020. ćemo obavjestiti sve pristupnike natječaja koji fotografi sudjeluju na izložbi. HDLU Zagreb će printati fotografije, izložba je bez kotizacije i imati će katalog besplatan za izlagače.