Članice HDLU Zagreb gostovale su na likovnoj koloniji Hrvatskog kulturnog društva Šid u Vojvodini

Višnja Peter i Ana CerovskiPredstavnice HDLU Zagreb, Ana Cerovski i Višnja Peter, uz slikaricu Dubravku Pegan iz Zagreba, od 6. do 8. rujna 2019. godine gostovale su na 7. likovnoj koloniji Hrvatskog kulturnog društva Šid iz Šida (AP Vojvodina, Srbija).

Višnja Peter, Ana Cerovski i Dubravka PeganHrvatsko kulturno društvo Šid osnovano je 11. 6. 2010. godine i udruga je u proteklih 8 godina u okviru 7-8 sekcija imala preko stotinu različitih nastupa i aktivnosti, a posebno je uz folklornu sekciju aktivna sekcija u okviru književnog i likovnog kluba. Do sada su vrlo uspješno organizirali 7 likovnih kolonija, pri čemu je sedma po redu likovna kolonija posvećena obljetnici 150 godina od rođenja Isidora Ise Velikanovića, velikog prevodioca i književnika rođenog u Šidu, koji je umro u Samoboru 1940. godine. Na likovnim kolonijama Hrvatskog kulturnog društva Šid redovno učestvuju slikari HLU “Cro-art” iz Subotice, iz Iloka, Tovarnika i Šida, kao i slikari LU “Bel-art” iz Belišća, a ove godine po prvi put koloniju su posjetile i umjetnice iz HDLU Zagreb.

Sedma po redu likovna kolonija HKD Šid održana je u crkvenim prostorijama katoličke crkve Presvetog Srca Isusovog, u kojima djeluje i sama udruga HKD Šid. Svečano otvorenje kolonije održalo se u petak, 6. rujna 2019., nakon čega su pristigli umjetnici večerali i podijeljen im je slikarski materijal, a druženje se nastavilo uz zvuke članova tamburaškog orkestra HKD Šid. Umjetnici su prenoćili u Ruskom dvoru, prelijepom zdanju iz 18. stoljeća. Drugi dan, u subotu 7. rujna, umjetnice su obišle Galeriju slika Save Šumanovića, te su u subotu i nedjelju nastavile rad na slikarskoj koloniji sa ostalim kolegama umjetnicima. Po završetku kolonije, podijeljena im je Monografija slikara Save Šumanovća i naivnog slikara Ilije Bosilja, kao i uramljena Zahvalnica HKD Šid za udrugu HDLU Zagreb.

U Galeriji Save Šumanovića
U Galeriji Save Šumanovića