HDLU Zagreb poziva na 1. okrugli stol samostalnih i profesionalnih likovnih umjetnika

U želji da se ukaže na brojne profesionalne probleme samostalnih likovnih umjetnika (opisanih i u ovom tekstu), HDLU Zagreb organizira 1. okrugli stol samostalnih likovnih umjetnika, koji će se održati u srijedu, 20. 2. 2019., od 15 do 16, 30 sati, sa početkom u 15 sati, u prostorima Privatne škole s pravom javnosti LINIGRA (prizemlje), na adresi Gjure Szaba 4, Zagreb (kod tramvajskog okretišta Črnomerec).

Pozvani su svi zainteresirani samostalni likovni umjetnici, no uz njih su dobro došli i samostalni umjetnici, članovi HZSU-a iz drugih profesija, koji žele razgovarati sa kolegama o svojim iskustvima u struci, posebno i sad pred donošenje novog Zakona o umjetnicima, u svrhu boljeg samo-organiziranja i samo-osnaživanja samostalnih hrvatskih umjetnika.

Zbog prostornih ograničenja, broj samostalnih umjetnika je ovoga puta ograničen na 25 umjetnika, te bismo zato molili umjetnike i da nam se kratko najave na mail hdlu.zagreb@outlook.com do 18. 2. 2019., da znamo koliko točno umjetnika planira doći. Ukoliko bi se pokazalo da je među samostalnim umjetnicima veliki interes za ovakvom vrstom strukovnih sastanaka, HDLU Zagreb će se tada potruditi naći i veći prostor.

Već ranije, prošlih godina, u našem besplatnom Online savjetovalištu za umjetnike, kojega HDLU Zagreb organizira svakog četvrtka u godini od 17 do 20 sati, više puta javljali su se i neki samostalni likovni umjetnici, koji su istaknuli neke ključne probleme svoje profesije:

– Neplaćeni rad samostalnih likovnih umjetnika na njihovim samostalnim izložbama u državnim galerijama i muzejima.

– Nejasni i nedovoljno objašnjeni porezni propisi oko toga kako samostalni likovni umjetnici mogu prodavati svoja djela na tržištu. Samostalni likovni umjetnici su kroz godine u različitim poreznim upravama znali dobijati različita i proturječna tumačenja.

–  Odnos nekih strukovnih udruga prema samostalnim likovnim umjetnicima, koji u tim udrugama čak nisu mogli dobiti ni prostor za svoje strukovne sastanke! Najveći je problem Meštrovićev paviljon u Zagrebu, koji je trebao biti Dom svih likovnih umjetnika, i posebno onih profesionalnih, no samostalni likovni umjetnici kroz više desetljeća, u Meštrovićevom paviljonu nikad nisu mogli dobiti prostor za svoje strukovne sastanke, na kojima bi pričali o svojim problemima u struci.

– Socijalna prava samostalnih likovnih umjetnika i nemogućnost samostalnih likovnih umjetnika da dobiju neku socijalnu potporu, onda kada im se prihodi od njihove djelatnosti nalaze ispod socijalnih minimuma – na ovaj problem nam je ukazalo više samostalnih umjetnika koji su se zatekli u toj situaciji i koji su se javljali i u naše Savjetovalište za umjetnike.

– Nemogućnost samostalnih likovnih umjetnika da im budu priznate profesionalne bolesti, koje su nastale kao posljedica njihovog rada. Nejasni propisi po ovom pitanju i tu umjetnike nitko nije kvalitetno informirao, pa čak ni njihove strukovne udruge!

– Izloženost učestalom mobingu: samostalni umjetnici nemaju pravo na Zaštitu dostojanstva radnika, te su zbog toga u okviru svojih profesija često bili izloženi raznim vrstama mobinga, bez ikakve zaštite od strane brojnih svojih strukovnih udruženja ili resornog Ministarstva.

– Niska mirovinska osnovica za samostalne umjetnike, koja ne prati realne koeficijente za akademski obrazovane umjetnike, od kojih mnogi imaju završene magisterije i doktorate.

– Mnogi samostalni umjetnici smatraju i da su diskriminirani i zakinuti kod naknada za bolovanje, koje samostalni umjetnici mogu primati tek nakon mjesec i pol dana provedenih na bolovanju.

– Nehumani i teški uvjeti rada u svim drugim pitanjima, osim ovih navedenih.

Ovdje molimo samostalne umjetnike koji će doći na sastanak, da posebno zabilježe ono što njih osobno muči, a do sada nije spomenuto, jer će na sastanku svaki prisutni samostalni umjetnik imati pravo da ravnopravno i demokratično iznese svoja iskustva pred kolegama, te ćemo zajednički pokušati osmisliti neke strategije za poboljšanje naših radnih uvjeta i socijalnih prava. Sa zaključcima koji budu donešeni na tom okruglom stolu, obratiti ćemo se i resornom Ministarstvu kulture, Vladi RH, ali i upravama svih naših strukovnih udruga u kulturi.

Neophodno je važno da samostalni likovni i ostali umjetnici dobiju prostor za svoje izražavanje i samo-organiziranje, pa ćemo razmisliti i o mogućnosti osnivanja novog Sindikata samostalnih likovnih umjetnika, a kakvog do sada samostalni likovni umjetnici nikad nisu imali.

Umjetnike koji žive izvan Zagreba i nisu u mogućnosti doći na ovaj okrugli stol, po njihovoj želji posebno ćemo informirati putem e maila o svim temama i zaključcima koji su donešeni na sastanku.

U vezi svih dodatnih informacija, možete se javiti na e mail: hdlu.zagreb@outlook.com

 

U Zagrebu, 5. veljače 2019.

mr. art Krešimira Gojanović,
predsjednica HDLU Zagreb
i samostalna hrvatska umjetnica – likovna djelatnost
098 429 278