Natječaj za predstavljanja umjetnika na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” u 2018. godini

Robert Štimec, ''Zdenac života '', 2015
Robert Štimec, ”Zdenac života ”, 2015

U 2018. godini obilježiti će se 150 godina Hrvatskih društava likovnih umjetnika, svih ovih 10 HDLU-ova sa Popisa Ministarstva kulture RH, a koji su se vremenom razvili iz prvobitnog Društva umjetnosti, osnovanog 1868. godine u Zagrebu. Danas gradski i županijski HDLU-ovi djeluju u Hrvatskoj kao samostalna i ravnopravna udruženja, te će ovu važnu obljetnicu u 2018. godini obilježiti i naš zagrebački HDLU Zagreb kroz različita događanja, kao i pozivom umjetnika da se jave na natječaj za predstavljanja umjetnika na portalu Zagrebački likovni umjetnici u 2018. godini. Natječaj je otvoren do 15. siječnja 2018., a svi prijedlozi mogu se poslati na mail hdlu.zagreb@outlook.com

Portal Zagrebački likovni umjetnici digitalna je platforma za neprofitnu promociju hrvatskih i zagrebačkih likovnih umjetnika, koji kontinuirano djeluju na hrvatskoj likovnoj sceni i svojim umjetničkim djelovanjem značajno doprinose hrvatskoj kulturi i umjetnosti. Od 2015. godine, HDLU Zagreb kao strukovno likovno udruženje koje okuplja umjetnike na području Zagreba, ali i šire, intenzivno radi na promociji umjetnika, umjetničkih udruga, izložbi i različitih galerija na portalu Zagrebački likovni umjetnici, pri čemu su sve objave i promocija za umjetnike i ostale naše suradnike bili potpuno besplatni, pa će tako biti i ubuduće.

Na ovom sad natječaju, HDLU Zagreb poziva umjetnike na predstavljanja na portalu Zagrebački likovni umjetnici u 2018. godini, pri čemu je potrebno da zainteresirani umjetnici na mail udruge hdlu.zagreb@outlook.com pošalju svoju biografiju, osobnu fotografiju, te do 30-ak fotografija svojih karakterističnih djela, u attachmentu maila u jpg. formatu, sa nazivima, dimenzijama i opisom tehnika u kojima su djela nastala, kako bi im se na portalu napravila virtualna galerija. U prilogu maila, umjetnici mogu dostaviti i neke recenzije sa prijašnjih izložbi ili vlastitu izjavu o svom umjetničkom radu, te linkove na svoje web stranice ako ih imaju i kontakt podatke po želji.

Uredništvo portala ”Zagrebački likovni umjetnici” po završetku natječaja 15. siječnja 2018., odabrati će deset umjetnika, a koji će biti predstavljeni na portalu u 2018. godini, kroz obilježavanje 150 godina Hrvatskih društava likovnih umjetnika. Dobro došli su nam umjetnici iz različitih hrvatskih gradova i strukovnih udruga, ali i oni umjetnici koji nisu članovi nikakvih udruga – važno nam je da istaknemo raznolikost i bogatstvo hrvatske likovne scene, te upoznamo likovnu publiku sa različitim umjetnicima koji djeluju u Hrvatskoj. Sve objave su besplatne za umjetnike i odvijati će se tijekom čitave 2018. godine.