Prva godišnjica HDLU Zagreb

Dana 12. lipnja 2016., navršit će se godinu dana, od kada je Gradski ured za opću upravu u Zagrebu donio rješenje da se odobrava upis u Registar udruga Republike Hrvatske novoj udruzi zagrebačkih likovnih umjetnika, pod nazivom Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, skraćeno HDLU Zagreb, sa sjedištem u Zagrebu.

U ovih godinu dana, krećući tako od samog početka registracije i polaganog, temeljitog ustrojavanja jedne nove, moderne i efikasne udruge likovnih umjetnika u gradu Zagrebu, mi osnivači i članovi udruge puno toga smo naučili jedni od drugih i definitivno utjecali na likovnu scenu u našem gradu, na način da ona više nikada neće biti ista, kao i prije pojave naše udruge.

Naime, HDLU Zagreb morao se osnovati da bi zagrebački likovni umjetnici dobili jednu novu i osvježavajuću alternativu za razvoj svojih kreativnih potencijala i svoju promociju, no isto tako i da bi dobili udrugu, gdje će se njegovati veća profesionalna solidarnost i suradnja između hrvatskih i zagrebačkih likovnih umjetnika.

” Solidarnost ” je čarobna riječ u HDLU Zagreb: puno razgovaramo u udruzi o nekim našim gorućim strukovnim problemima, tražeći zajednički strategije za njihovo rješavanje, no pri tom nismo zanemarivali ni onaj umjetničko – izložbeni i kreativni aspekt naših aktivnosti, koje su definirane ciljevima i djelatnostima iz našeg Statuta.

U prvoj godini postojanja, u našu udrugu se upisalo 80-ak članova, hrvatskih likovnih umjetnika ( Popis članova ). Formirali smo Strukovni i umjetnički savjet udruge. Izradili smo dva portala, službeni portal HDLU Zagreb i portal Zagrebački likovni umjetnici, a koji je namjenjen široj promociji likovnih umjetnika iz Zagreba i Hrvatske, te promociji zagrebačkih galerija i kvalitetnih izložbi na našem području.

Na portalu ” Zagrebački likovni umjetnici ” počeli smo izrađivati virtualne galerije i prezentacije članova HDLU Zagreb, pa su ovo neke od već napravljenih virtualnih galerija:

Vlasta Pastuović Aleksić     Alfred Freddy Krupa     Edit Glavurtić     Krešimira Gojanović     Petar Hranuelli     Max Juhasz     Stjepan Katić     Marina Lapadatović     Damir Matijević     Boris Pecigoš     Diana Šimek     Robert Štimec     Margareta Vidmar     Tatjana Grgurina Vučetić     Kristina Kinkela    Vedran Ivanković     Juraj Jonke     Sanja Čižić    Stjepan Kulfa     Sabina Blažić    Mladen Žunjić    Sonja Švec Španjol    Stjepan Šimić Pepi    Miljenko Beler   Andro Banovac   Višnja Peter    Stjepan Perković

Na našim portalima ” HDLU Zagreb ” i ” Zagrebački likovni umjetnici ” pratili smo i ostale umjetničke aktivnosti naših članova: otvorenja njihovih izložbi, različite radionice koje su održavali, te objavljivali i tekstove članova HDLU Zagreb, ali i ostalih umjetnika i likovnih teoretičara, koji su bili zainteresirani za suradnju s našim portalom ( Tekstovi autora ). Kroz kreativnu suradnju na ” Zagrebačkim likovnim umjetnicima ”, tako smo okupljali, povezivali i međusobno upoznavali brojne profesionalne likovne umjetnike, koji žive i djeluju u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, kao i sve ostale profesionalne umjetnike iz Hrvatske i šire, a koji su podržavali ciljeve i djelatnosti zagrebačkih likovnih umjetnika, i članova HDLU Zagreb.

Organizirali smo i razne susrete članova:

– Članovi HDLU Zagreb, njihova djeca i prijatelji preko ljeta 2015. su u nekoliko navrata bili pozvani i na besplatne likovne radionice ” Zagrebačke bajke i legende ” na Gornjogradskoj likovnoj koloniji na Strossmayerovom šetalištu, u organizaciji TZGZ-a i HDLU-a, radi druženja i međusobnog upoznavanja.

– Također su članovi HDLU Zagreb bili pozvani i na besplatne strukovne radionice ” Vizualne komunikacije i tržišne strategije za profesionalne umjetnike ”, a koje su se tijekom 9. i 10. mjeseca 2015. održavale u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, za članove različitih strukovnih udruga: HDLU-a, HDLU Zagreb, HZSU-a, i dr.

– Održana je i završna izložba polaznika radionica ” Vizualne komunikacije i tržišne strategije za profesionalne umjetnike ” u Klubu HDLU-a u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, a na njoj su sudjelovali članovi HDLU Zagreb – Slavenka Baković, Sanja Čižić, Marina Lapadatović, Hrvojka Miočić, Snježana Mekić Delić, Juraj Jonke, Tatjana Grgurina Vučetić, Vlasta Pastuović Aleksić, Krešimira Gojanović.

– U nekoliko navrata zatražili smo sastanak sa gradskim tijelima, te smo bili na sastanku u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, sa zamjenikom pročelnika Ureda, i tu smo iznjeli neke svoje prijedloge i mišljenja, vezano uz dobijanje prostora za rad za udrugu HDLU Zagreb. Naš je prijedlog bio, a na njemu ćemo ustrajavati i dalje – da Grad Zagreb razmisli o mogućnosti da udruzi HDLU Zagreb dodjeli dio prostora u Meštrovićevom paviljonu, kojega danas koristi HDLU, a radi se o prostoru Kluba HDLU-a, preko godine uglavnom neiskorištenom.

Krajem 2015., i Ministarstvo kulture RH uvrstilo je HDLU Zagreb na Popis umjetničkih strukovnih udruga Ministarstva kulture RH, pod rednim brojem 22.

U suradnji sa urednikom portala Akademija-Art i članom strukovnog savjeta HDLU Zagreb, Stjepanom Katićem i Hrvatskim katoličko – liječničkim društvom, nekoliko članova HDLU Zagreb sa kolegama iz HDLU-a i liječnicima iz HKLD-a posjetili su Vukovar u jednodnevnom izletu, a povodom toga posjeta, u prostorima HKLD-a, 16. 12. 2015. otvorena je i Božićna izložba umjetnika, koji su posjetili Vukovar.

Članovi HDLU Zagreb pozvani su i na suradnju sa zagrebačkom Poklon galerijom Crocrodeal ( Radićeva 16 ), u kojoj se mogu javiti i tijekom cijele 2016., njezinom umjetničkom voditelju Robertu Štimecu, osobno ili na mail: galerija.crocrodeal@gmail.com

Na portalu udruge HDLU Zagreb započela je i izrada skupnog virtualnog portfolia i galerije članova HDLU Zagreb, sa čime će se nastaviti i dalje, a što se može vidjeti na linku: Galerija članova HDLU Zagreb.

Od početka 2016., organizirali smo i održali dvije velike skupne izložbe naših članova:

Uskršnju izložbu u HKLD i
1. proljetni salon HDLU Zagreb u galeriji Sunce, a koji je polučio veliki interes zagrebačke likovne publike.

Također smo na inicijativu našeg tajnika Roberta Štimeca pokrenuli i jednodnevne foto kolonije ” Free spirit ”, sa višestrukim ciljem predstavljanja gradskih izletišta, sudjelovanja zagrebačkih likovnih umjetnika u razvijanju kulturnog turizma, te poticanja ljubavi prema fotografiji i prirodi kod umjetnika – članova HDLU Zagreb.

Razvijali smo i razvijat ćemo još puno zanimljivih suradnji sa različitim hrvatskim portalima, galerijama, udrugama, institucijama i pojedincima, sa građanima i našom publikom. Uglavnom su u gradu Zagrebu svi do sada bili vrlo blagonakloni prema našoj novoj udruzi, te su pokazali dobronamjeran interes i želju da nam pomognu i posavjetuju nas u daljnjem razvoju naše udruge.

****

Uza sva ova brojna događanja, susrete, izložbe, druženja, i sl., našu Prvu godišnjicu HDLU Zagreb obilježiti ćemo i jednim lijepim susretom na Skupnoj izložbi članova HDLU Zagreb, povodom 10 godina postojanja portala Akademija-Art, a koja će se u organizaciji Stjepana Katića i galerije Sunce otvoriti 16. 6. 2016. u 19 sati, u galeriji Sunce ( Avenija Marina Držića 1, URIHO, Zagreb ), pa vas pozivamo da svojim dolaskom uveličate to događanje!

U nadi da ćemo se još dugo godina lijepo družiti i stvarati u sklopu našeg HDLU Zagreb,

sve vas pozdravljaju

Predsjednica HDLU Zagreb, Krešimira Gojanović
Dopredsjednica HDLU Zagreb, Vlasta Pastuović Aleksić
i Tajnik HDLU Zagreb, Robert Štimec

U Zagrebu, 10. 6. 2016.