“Požega je otok” – izložba slika i crteža Snježane Mekić Delić

Snježana Mekić Delić: Otoci

U Galeriji ”Ciraki”, Gradsko kazalište Požega ( Trg Svetog Trojstva 20, Požega ) od 13. do 22. prosinca 2015. može se pogledati izložba slika i crteža Snježane Mekić Delić, ” Požega je otok “.

Povodom svoje izložbe, autorica je zapisala:

”Živjeti i stvarati u malom gradu, daleko od kopna, aktualnih zbivanja, tendencija, ideja, znači živjeti u izolaciji vlastitih svijetova, u mjehuru u kojem se umjetno(st) treba održavati. Jer i umjetnost je ”umjetna”, nije pravi život, samo je slutnja života. A i takva je upitna, jer potvrde nema niodkud, osim vlastitih kolebanja i sumnji.

Mjehur me ne štiti od tjeskoba, strahova, prosječnosti, istrošenosti, besciljnosti i besmisla. Tako je lako izgubiti se u vlastitom svijetu, u toj sapunici, jer se mjehur može uzdići samo do plafona, a plafon je blizu, u ravnini vrhova Požeške gore, od pregustih magli i preteških omara sazdan. Nema dalje. Iz metropole dopire samo titranje valova i signala virtualnog svijeta tv-a i fejsa. I to je umjetno(st). Iznad mog malog grada, crnog od sipinog crnila, lete ptice.

Lete s juga, ali se ne zaustavljaju, idu na sjever, tamo je bolje. Tako je lako izgubiti smisao, razloge. Samo potreba ostaje. I život na otoku, udaljenom od kopna. I što je otok manji, kopno je sve dalje, a izolacija veća. Požega je otok, ali ne i provincija. Provincija postoji samo u glavama ljudi i samo ju oni njeguju i čuvaju. Požega je mali izolirani svijet, ali i slika velikog u malom.” ( Snježana Mekić Delić )